Rätt sorts rostfritt i livsmedelsmaskinen

I samband med livsmedelstillverkning är kraven på hygien höga och att välja rostfritt stål har många fördelar i det avseendet. Rostfritt stål är lätt att hålla rent, men det är viktigt att välja rätt sort. För att trygga livsmedelstillverkningen inom EU finns ett regelverk som vi följer i Sverige. Men vad händer om en livsmedelsmaskin köps …

Läs mer

Möt The Kelpies – stålhästarna som byggde Skottland

Mitt i det stora parkområdet Helix i Skottland tränger de upp ur marken – The Kelpies. Två gigantiska hästskulpturer som når 30 meter upp i luften. Faktum är att det är den största hästskulpturen i världen. De är en mäktig sak att uppleva där kombinationen av konst, ingenjörskunnande och rostfritt stål gör ett outplånligt intryck.  The Kelpies är …

Läs mer

Så här tar du bort och motverkar ytrost

På många byggnader hittar vi idag rostfritt stål. I fasadplåt, pelare och rör är det rostfria stålet ett vackert och effektfullt val. Men ibland riskerar stålet att drabbas av ytrost. Här har vi samlat lite tips på vad du kan göra, både för att avlägsna rosten och motverka att den uppstår.  Motverka rosten med tvätt  Mängden …

Läs mer

Spara tid och få täta kopplingar med pressfittings

Att gänga och löda rörkopplingar för diverse media var länge det enda sättet att bygga rörsystem. Men sedan pressfittings dök upp på marknaden har mycket tid sparats. Pressfittings, även kallat Ma-press, blev snabbt det nya och enkla sättet att göra installationer inom ett brett område i segmenten för rörinstallationer. Här berättar vår specialist på rör och rördelar, Robert …

Läs mer

Beta av plåten för en mattare finish

Rostfritt är känt för sin fina, blanka yta, men ibland finns önskan om en mattare, mindre skinande finish. Då kan betning vara ett bra tillvägagångsätt. Men tänk på att processen innebär hantering av farliga kemikalier och bäst utförs av proffs!   Att beta en rostfri yta innebär att ta bort allt som inte är rostfritt med …

Läs mer

Extratillsatser i stålet – som extraingredienser i bullarna

Har du funderat över varför en rostfri stång ibland är så hård? Svaret står att finna i stålets recept. Konsten är att lägga i lite extra hemliga ingredienser, precis som när du gör kanelbullar. Här får du ett recept på hur stålet görs mjukare och kanelbullarna godare från vår produktspecialist Tord Nilsson.  Grundreceptet skapar en …

Läs mer

Varför blir rostfria bestick svarta?

Bestick i rostfritt är både populärt och praktiskt och ger bestick som håller länge. Men många av oss har nog upplevt att besticken med tiden kan bli svarta. Varför är det så och vad betyder det för bestickens hållbarhet? Vi har svaren på frågorna!  Rostfritt – en yta som läker sig själv  Ett av det rostfria …

Läs mer

Rostfritt stål till grenröret

Rostfria rör går att använda till många olika saker. Och nu har vi fått en spännande fråga från en person som använder dem till sina rallybilar!  ”Jag är TiG-svetsare och motorsportsintresserad och har tidigare provat bygga grenrör för turbobruk med varierande resultat. Nu ska jag bygga ett till min Lancia Delta Integrale och vill hålla ner volymen, vilket innebär att …

Läs mer

A2, A4 och A5 – vad är det i skruven?

Att använda rostfritt stål för att tillverka olika typer av fästelement som bultar, muttrar och skruvar är vanligt. Olika miljöer och situationer kräver olika typer av rostfritt stål och innehållet i fästelementet identifieras av en bokstav och en siffra där A2 och A4 är vanligt förekommande sorter. Men det finns fler! Vi tittar närmare på benämningar och …

Läs mer