Cortenstål: materialet som är gjort för att rosta

Om du är trädgårdsintresserad har du nog inte kunnat undgå att stöta på plåtar gjorda av cortenstål. Med sin rostiga yta pryder de allt från offentliga parker till villaträdgårdar. Men varför rostar cortenstålet så snabbt och jämnt? Och varför avstannar korrosionsprocessen?  Cortenstål är rosttrögt  Cortenstål är en stållegering som utvecklades redan 1933 och började 1959 marknadsföras under varumärket COR-TEN av …

Läs mer

Möt The Kelpies – stålhästarna som byggde Skottland

Mitt i det stora parkområdet Helix i Skottland tränger de upp ur marken – The Kelpies. Två gigantiska hästskulpturer som når 30 meter upp i luften. Faktum är att det är den största hästskulpturen i världen. De är en mäktig sak att uppleva där kombinationen av konst, ingenjörskunnande och rostfritt stål gör ett outplånligt intryck.  The Kelpies är …

Läs mer

Vårt löfte i Norrland: vi ska bli snabbare!

För oss på Damstahl börjar Norrland i Söderhamn och den nordligaste kunden vi har finns ända uppe i Svappavaara. Det är med andra ord inget litet område som vi servar med rostfria produkter som levereras till bland annat plåtverkstäder, fräs- och svarvverkstäder och mekanisk industri.  Damstahls Björn Gavelin har ordet:  För mig och min kollega Stefan Liebendörfer blir det många mil …

Läs mer

Varför blir rostfria bestick svarta?

Bestick i rostfritt är både populärt och praktiskt och ger bestick som håller länge. Men många av oss har nog upplevt att besticken med tiden kan bli svarta. Varför är det så och vad betyder det för bestickens hållbarhet? Vi har svaren på frågorna!  Rostfritt – en yta som läker sig själv  Ett av det rostfria …

Läs mer

Oxidhinna av ketchup och senap

Kommer ni ihåg vårt experiment med senap och ketchup? Nu ska ni få se vad som hänt med de olika stålsorterna efter tre månaders kontakt med dessa livsmedel! Som vi tidigare berättat har de båda produkterna ett lågt pH-värde på grund av ättikan och hög kloridhalt på grund av saltet. Dessa två förutsättningar är den bidragande …

Läs mer

Skinande blank köksinredning flyttar in

Vi vrider tillbaka tiden till 1930-talet. Vad hände i köket? Jo, de rostfria diskbänkarna gjorde sitt intåg i de svenska hemmen. Till skillnad från tidigare diskbänkar av marmor eller sten med en emaljerad gjutjärnsho, så var den nya rostfria diskbänken tillverkad i ett enda stycke. Dessutom var materialet lättskött och lite fjädrande. Porslin och glas …

Läs mer

Syrafast bättre än rostfritt? Inte alltid!

Med sin lilla mängd molybden blir syrafast stål mer motståndskraftigt mot både spaltkorrosion och punktkorrosion än vanligt rostfritt stål. Det är bakgrunden till att syrafast oftast anses vara det bästa och mest hållbara alternativet. Men att kalla syrafast stål för bäst, är en sanning med modifikation. För det finns situationer då molybdenet faktiskt kan ställa …

Läs mer

Babysalva fixar spaltkorrosion

Rost är något vi på Damstahl verkligen inte gillar! En av de värsta sorterna, som också är svårast att förhindra, är spaltkorrosion. Den bästa lösningen är självklart att helt undvika spalter. Det är dock väldigt svårt vid både svetsporer och bindningsfel.   Gäller det planerade spalter, så som vid bultförband och flänsar, kan hjälpmedlet vara något som säkert …

Läs mer

Ytjämnheten på 2B och andra plåtar

Rostfritt stål är ett populärt material när kraven på hygien är höga, som till exempel inom läkemedelsindustri och sjukvård. En avgörande faktor för hårda hygienkrav är ytfinheten eller ytjämnheten. Den anges som Ra i enheten mikrometer (µm) och visar på hur slät ytan faktiskt är.   Här har vi på Damstahl mätt upp ytjämnheten på en rad olika plåtar ur vårt sortiment:   2B (0,50-4,50mm)    …

Läs mer