Saltspraytest-fördelar och nackdelar

Saltspraytestet har sedan början av 1900-talet använts för att studera hur korrosion uppstår och påverkar rostfritt stål av olika typer och med olika ytbehandlingar. Metoden har fördelar, men den har också sina begränsningar. Så fungerar saltspraytestet på rostfritt Saltspraytestet är ett forcerat laboratorietest som uppfanns i början av 1900-talet. Det innebär att man i en …

Läs mer

Varför fastnar kniven på den magnetiska knivlisten?

Det är allmänt vedertaget att rostfritt stål inte är magnetiskt. Så med tanke på att de flesta köksknivar är tillverkade i just rostfritt stål borde den magnetiska knivlisten vara fullständigt verkningslös. Men så sitter de ju där. Knivarna. Hur går det egentligen till?  Rostfritt stål kan visst vara magnetiskt  Det där med att rostfritt stål …

Läs mer

Vilka ingår i familjen 316/316L

Att veta vilken typ av rostfritt stål som passar bäst och vad man ska kalla den för att få rätt, är inte alltid det lättaste – Damstahls Per Carlsson finns här för att hjälpa dig!   Vad får du när du säger AISI 316?  I min värld så skall man slopa dessa ord/standarder. AISI är en amerikansk standard …

Läs mer

Cortenstål: materialet som är gjort för att rosta

Om du är trädgårdsintresserad har du nog inte kunnat undgå att stöta på plåtar gjorda av cortenstål. Med sin rostiga yta pryder de allt från offentliga parker till villaträdgårdar. Men varför rostar cortenstålet så snabbt och jämnt? Och varför avstannar korrosionsprocessen?  Cortenstål är rosttrögt  Cortenstål är en stållegering som utvecklades redan 1933 och började 1959 marknadsföras under varumärket COR-TEN av …

Läs mer

Nyfiken på rostfritt stål – handbok för nyfikna

I december 2018 ger vi ut boken Rostfritt stål – handbok för nyfikna. Den är skriven av Damstahls egen specialist Claus Qvist Jessen och innehåller det mesta som är värt att veta om rostfritt stål, korrosion, bearbetning, ytbehandlingar och mycket mer.  Här bjuder vi på ett smakprov ur boken och vill du beställa ditt eget exemplar går det bra att göra det …

Läs mer

Bok om hygienisk utrustning inom food/pharma

Dålig hygien inom livsmedels- och läkemedelsindustrin kan få fruktansvärda konsekvenser.  Med vår bok “Rostfritt stål för hygienisk utrustning inom food/pharma” vill vi bidra med de bästa råden för en säker produktion och hjälpa till att förebygga katastrofer. Författare är Damstahls internationellt kända experter Claus Qvist Jessen och Erik-Ole Jensen.  “Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk och ambitionen med …

Läs mer

Rätt sorts rostfritt i livsmedelsmaskinen

I samband med livsmedelstillverkning är kraven på hygien höga och att välja rostfritt stål har många fördelar i det avseendet. Rostfritt stål är lätt att hålla rent, men det är viktigt att välja rätt sort. För att trygga livsmedelstillverkningen inom EU finns ett regelverk som vi följer i Sverige. Men vad händer om en livsmedelsmaskin köps …

Läs mer

Gör en utflykt till ett rostfritt bryggeri i sommar

Under senare år har antalet mikrobryggerier och små brygghus växt kraftigt, både i Sverige och i Danmark. För tre år sedan startade danska Skanderborg Bryghus några mil söder om Århus på Jylland. De har öppet för allmänheten varje fredag och är väl värda ett besök i sommar – inte bara för att Damstahl levererar allt rostfritt till deras nya bryggeri!  Ett …

Läs mer