Vad är skillnaden mellan ISO och DIN?

Ännu ett inlägg om rostfritt och mått? Ja så länge det finns frågetecken inom det rostfria vill vi försöka hjälpa till. Här ska ni få en kort men kärnfull förklaring på skillnaden mellan ISO och DIN. När det gäller DIN är hålet alltid konstant och när man ökar godstjockleken så ökar ytterdiametern och hålet är …

Läs mer

Storköksutrustning i rostfritt stål

Idesta Foodtech är specialister på utrustning till storkök och restauranger, med över 90 års erfarenhet. Deras fokus ligger på kvalitet i varje led och det gäller även när de väljer rostfritt stål. – Många tror att rostfri plåt alltid har samma kvalitet, men det finns en oerhörd bredd på tillverkare över hela världen, säger Jonas Komstedt, produktionschef på Idesta Foodtech.  Från dörrar …

Läs mer

Smartaste alternativet till EN 1.4436

Vi har fått en fråga om vilken stålsort vi rekommenderar istället för EN 1.4436 eftersom detta är en stålsort som håller på att fasas ut.  På den europeiska marknaden är motsvarigheten till EN 1.4436 EN 1.4401 och lågkolsvarianten EN 1.4404. Den stora skillnaden mellan 1.4436/4432 och 1.4401/4404 är molybdenhalten. De förstnämnda innehåller nämligen 0,5 procent mer molybden (min. 2,5 procent mot …

Läs mer

Frihetsgudinnans järnskelett hade mått bra av lite rostfritt

Att välja rostfritt kan ibland upplevas som en stor investering. Men om du räknar in framtida underhållskostnader blir bilden en annan. Hade Frihetsgudinnan haft en stålkonstruktion av rostfritt hade hon sannolikt inte fått problem med skelettet vid så unga år!  Brist på rostfritt gav Frihetsgudinnan invärtes problem  Damen med facklan som möter den som närmar …

Läs mer

Det omöjliga Kinderägget

Finns det rostfria Kinderägget – En rostfri stålsort som har allt? Som är hård, slitstark, härdbar, motståndskraftig mot korrosion och samtidigt lättbearbetad för produktion av stora serier? Nej, det är i det närmaste en omöjlighet. Martensiterna är pga. högre kolhalt (än austeniterna) hårda och mer eller mindre härdbara, men inte särskilt korrosionsbeständiga. Austeniterna är betydligt …

Läs mer

Oxidhinna av ketchup och senap

Kommer ni ihåg vårt experiment med senap och ketchup? Nu ska ni få se vad som hänt med de olika stålsorterna efter tre månaders kontakt med dessa livsmedel! Som vi tidigare berättat har de båda produkterna ett lågt pH-värde på grund av ättikan och hög kloridhalt på grund av saltet. Dessa två förutsättningar är den bidragande …

Läs mer

I pension efter 41 år i det rostfria stålets tjänst

Efter 41 år i den rostfria branschen är det nu blivit dags för mig, 63 år ung, att pensionera mig och sluta på Damstahl.  Alltid steget före  När jag kom till Damstahl 1990 såg den rostfria världen lite annorlunda ut jämfört med idag. Damstahl började då sälja massor av nya produkter och dimensioner till en attraktiv prisbild som inte tidigare …

Läs mer

Rostfritt stål – även för hemmafixaren

Rostfritt stål är ett utmärkt val i många situationer. Även i hemmamiljöer! Här har vi fått bilder från en kund som insett fördelarna med det hållbara, rostfria stålet. Och visst blev det snyggt! Staketet är tillverkat av obehandlade profilrör i EN 1.4301. De är sedan blästrade och betade.   Har du gjort något fint av våra rostfria …

Läs mer