Välj rätt rostfria stålsort och spara pengar

Under särskilda förhållanden och i tuffa miljöer är det enormt viktigt att välja rätt rostfria stålsort. Att betala ett högre pris för bättre kvalitet är ett sätt att tjäna pengar i längden. Men när kraven är lägre finns ingen poäng att slösa pengar på allt för dyrt material. Så tänk på att välja rätt stålsort till rätt …

Läs mer

Ra-värde på rundstänger

Med hjälp av EN-normen går det att ta reda på mycket om sammansättningen och egenskaperna hos rostfritt stål. När det gäller rundstång får vi information om tolerans på dimension, ovalitet, rakhet, ytfel och så vidare. En sak som vi dock inte får veta något om är Ra-värdet. Men det finns andra sätt att ta reda på det!  Ra-värdet beskriver hur ytjämnheten …

Läs mer

Pilhöjden på plåt

Pilhöjd är ett fenomen som kan uppstå i plåt och märks tydligt när plåten läggs på ett plant underlag. Då syns det hur plåten välver sig, som bågen på en pilbåge. Den välvningen kallas pilhöjd och det finns regler för hur hög den får vara.   Så här mäter du pilhöjden  Plåten ska alltid mätas när plåten fortfarande är i sitt …

Läs mer

Varför blir rostfria bestick svarta?

Bestick i rostfritt är både populärt och praktiskt och ger bestick som håller länge. Men många av oss har nog upplevt att besticken med tiden kan bli svarta. Varför är det så och vad betyder det för bestickens hållbarhet? Vi har svaren på frågorna!  Rostfritt – en yta som läker sig själv  Ett av det rostfria …

Läs mer

Sista siffrorna i svensk standard

Har du någonsin sett en benämning av en rostfri stålsort enligt den gamla svenska standarden men med två extra siffor på slutet? Som till exempel SS 2346-04? Även om vi sedan början av 2000-talet gått över till den europeiska standarden EN så hänger den gamla svenska standarden fortfarande med och används en hel del. Men medan SS 2346 kanske inte är en …

Läs mer

Beta av plåten för en mattare finish

Rostfritt är känt för sin fina, blanka yta, men ibland finns önskan om en mattare, mindre skinande finish. Då kan betning vara ett bra tillvägagångsätt. Men tänk på att processen innebär hantering av farliga kemikalier och bäst utförs av proffs!   Att beta en rostfri yta innebär att ta bort allt som inte är rostfritt med …

Läs mer

Följ en produkt från order till leverans

Varje dag passerar i snitt hundra ton rostfritt stål genom vårt lager och transporteras iväg till våra kunder över hela Sverige. Allt börjar med att någon har ett behov av något och slutar med att vi snabbt sett till att de fått vad de behövde. Men däremellan händer en hel del saker, något vi tänkte …

Läs mer

Inte många bultar i Ölandsbron – däremot en hel del rostfritt

Att det skulle finnas 7 428 954 bultar i Ölandsbron är ett påhitt från Killinggängets tv-program NileCity som visades på tv under 1990-talet. I verkligheten handlar det snarare om runt 20 000. Däremot finns det numera en hel del rostfritt armeringsjärn. Skälet till det är att Ölandsbron redan efter tio år började vittra sönder på grund av omfattande armeringskorrosion.  Utan rostfritt vittrade Ölandsbron  …

Läs mer