Svetsoxider – måste de alltid tas bort?

För att minska risken för korrosion i svetsfogar finns rekommendationen att slipa och putsa den utvändiga fogen fri från svetsoxider. Men arbetet medför allvarliga arbetsmiljöproblem med partiklar och toxiska gaser som till exempel isocyanater, nickel och sexvärt krom. Det finns därför både hälsovinster och tidsbesparingar att vinna om efterbehandlingen går att utesluta.  Damstahl har medverkat i en SBUF-utredning som gjorts …

Läs mer

Så skiljer du på A2 och A4 med molybdentest

Ibland kan det vara av stor vikt att veta om stålet du har framför dig är syrafast (A4) eller vanligt rostfritt stål (A2). Är stålet nytt från fabriken finns alltid en märkning som berättar vad det är för sort, men är stålet klippt eller bearbetat har markeringen kanske försvunnit. Men lugn! Idag är det både en …

Läs mer

Dra av plasten på slipad och borstad plåt

Slipad eller borstad plåt är snygg och effektfull och används ofta för sin dekorativa yta. När plåten levereras är den täckt av ett tunt lager plast som skyddar mot repor och märken. Men trots att det kan kännas logiskt att behålla plasten på så länge som möjligt kan det faktiskt göra större skada än nytta.  …

Läs mer

Ta en tur till skulptur

I år kommer många att utforska nya sidor av Sverige och det finns gott om smultronställen som passar hela familjen. Just i år känns det helt rätt att leta upp en skulpturpark och njuta av konsten ute i det fria. Det finns gott om alternativ på kartan, googla skulpturpark så ska du se att du …

Läs mer

Varning för vägsalt

Rätt rostfritt till rätt ändamål är en paroll vi gärna upprepar här på Damstahl. Att först titta på vilka omständigheter som stålet kommer att utsättas för är avgörande för att kunna välja rätt sort. Men ibland kan det vara svårt att tänka på allt. Därför vill vår expert Claus Qvist Jessen passa på att påminna om vägsaltets påverkan …

Läs mer

Vad är skillnaden mellan ISO och DIN?

Ännu ett inlägg om rostfritt och mått? Ja så länge det finns frågetecken inom det rostfria vill vi försöka hjälpa till. Här ska ni få en kort men kärnfull förklaring på skillnaden mellan ISO och DIN. När det gäller DIN är hålet alltid konstant och när man ökar godstjockleken så ökar ytterdiametern och hålet är …

Läs mer

Rostfritt stål och pH-värde på vatten

Rostfritt stål är ett bra alternativ när vatten är inblandat men hur påverkar vattnets pH-värde stålet? Rostfritt stål klarar sig bra i både sura och basiska miljöer men om pH-värdet sjunker under 2 eller överstiger 12 finns risk för allmän korrosion.    Se upp för klorider  När det gäller vanligt kranvatten ska man däremot se upp …

Läs mer

Ketchup kräver 254 SMO

HTML Source EditorWord Wrap Ketchup är ett av de mest frätande livsmedel som finns, åtminstone när det kommer till hur det påverkar rostfritt stål. Men 254 SMO, en legering som skapades för att kunna motstå den kraftigt korrosiva miljön vid oljeplattformarna i Nordsjön, visade sig vara lösningen även på ketchup-problemet. På VK Mekaniska i Staffanstorp …

Läs mer