Återvinning av ferritiskt rostfritt stål är en utmaning

Variationer i nickelpriser har gjort det ferritiska rostfria stålet, vars legering inte innehåller nickel, allt mer populärt. Men till skillnad från rostfritt stål av austenitiska kvaliteter, återvinns inte de ferritiska i lika stor utsträckning. Förhoppningsvis kan de ökande volymerna leda till nya metoder som gör återvinningen effektivare. Stor del av rostfritt stål återvinns idag Fram …

Läs mer

Rostfritt är svettfritt

Rostfri plåt är ett utmärkt material att tillverka skyltar av och nu har en skyltmakare hört av sig som har ett par frågor på ämnet. Frågeställaren tillverkar skyltar i rostfri plåt av typen EN 1.4301 med 2B-yta. Plåten är laserskuren och 3 mm tjock. På baksidan av skyltarna limmas distanser med limmet Terostat 9220. Nu till frågorna:   …

Läs mer

Rostfritt kan absolut vara magnetiskt

Många tror att rostfritt stål inte är magnetiskt och att det går att avgöra om stålet är rostfritt eller inte med hjälp av en magnet. Sanningen är att alla rostfria stålsorter, utom austenitiskt stål, är mer eller mindre magnetiska. Men även austenitiskt stål kan bli magnetiskt. Det kan ske vid kalldeformation, till exempel pressning, bockning, svarvning och fräsning. Kalldragen …

Läs mer

Vilka ingår i familjen 316/316L

Att veta vilken typ av rostfritt stål som passar bäst och vad man ska kalla den för att få rätt, är inte alltid det lättaste – Damstahls Per Carlsson finns här för att hjälpa dig!   Vad får du när du säger AISI 316?  I min värld så skall man slopa dessa ord/standarder. AISI är en amerikansk standard …

Läs mer

Rostfria stålhästar

På vår rostfria blogg hittar du allt från djupa kunskapsinlägg som reder ut olika begrepp till rapporter innifrån Damstahls blå och rostfria väggar. Har du följt oss ett tag vet du att mycket går att göra med rostfritt – allt från köksfläktar och för att få rent dricksvatten till en sarkofag för att innesluta ett …

Läs mer

Terrakottaarmén

Ända sedan arkeologerna grävde fram de första figurerna i den berömda Terrakottaarmén på 70-talet har de förundrats över att bronsvapen som figurerna bar var i så gott skick. Forskarna menade att detta var bevis på en av de tidigast kända teknikerna för att göra metall rostfri, och genom åren har denna hypotes övergått till att …

Läs mer

Syrafast bättre än rostfritt? Inte alltid!

Med sin lilla mängd molybden blir syrafast stål mer motståndskraftigt mot både spaltkorrosion och punktkorrosion än vanligt rostfritt stål. Det är bakgrunden till att syrafast oftast anses vara det bästa och mest hållbara alternativet. Men att kalla syrafast stål för bäst, är en sanning med modifikation. För det finns situationer då molybdenet faktiskt kan ställa …

Läs mer

Interkristallin korrosion – ett problem, två lösningar

Korrosion av alla de slag är sällan roligt. En relativt ovanlig form är interkristallin korrosion. Men med hjälp av titan och möjligheten att tillverka stål med lägre kolhalt är dagens rostfria stål relativt motståndskraftigt mot den här formen av korrosion.   Så fungerar interkristallin korrosion  Interkristallin korrosion uppstår utmed stålets korngränser när korngränserna har sämre korrosionsmotstånd än …

Läs mer

Längdutvidgningskoefficienten – vad är det?

Precis som många andra material har rostfritt stål den egenskapen att det utvidgar sig eller krymper vid temperaturväxlingar. Alla som svetsat i rostfritt vet att det kan sticka iväg och en erfaren svetsare har sina knep för att lösa problemet.    För att beräkna hur mycket ett material förväntas utvidga sig eller krympa vid olika temperaturer …

Läs mer