Utekök är hur inne som helst

Nu i sommar drömmer många om att laga mat under bar himmel och skruva upp semesterkänslan ytterligare ett snäpp. Även om du inte lämnar den egna tomten kan en ljummen sommarkväll vid grillen bli ett av dina bästa smakminnen. Så öppna ytterdörren och ditt sinne för matlagning i det fria. Uteköket har blivit den nya …

Läs mer

Då kan skorstensrören tillverkas av rostfritt

Rökgaskanaler till braskaminer byggs oftast i cortenplåt, men i vissa fall kan det löna sig att använda ett syrafast, rostfritt stål istället. Som i situationer när det finns risk för att kondens bildas i rören. Då kan det verkligen vara en bra idé att fundera över materialvalet.    Kondens i röret ställer till problem  Kondens i skorstensrör kan uppkomma dels genom att regnvatten letar sig ner genom skorstenen eller om …

Läs mer

En lufttät sarkofag i rostfritt stål håller Tjernobyl säkert

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl fick fruktansvärda konsekvenser för många människor, inte minst invånarna i byn Pripyat som låg bredvid kärnkraftverket. Runt den nedbrunna reaktorn är strålningsnivåerna än idag höga och den inkapsling som gjordes kort efter olyckan har börjat vittra sönder. Därför byggdes en ny större sarkofag i rostfritt stål som kom på plats i början …

Läs mer

Vilket plattstål ska du välja?

Plattstål är en mycket användbar produkt i vårt rostfria sortiment, men visste du att det finns tre olika typer av plattstål att välja mellan? Det finns varmvalsat plattstål, klippt plattstål och slutligen kalldraget plattstål. Alla tre sorterna innehar olika egenskaper och lämpar sig att användas för olika ändamål.   Varmvalsat plattstål  Det vanligaste rostfria plattstålet är det i varmvalsat …

Läs mer

KTH-test bekräftar att rostfritt är säkert för livsmedelshantering

Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har testat sju olika rostfria stålsorter för att se hur de klarar sig i förhållande till Europarådets riktlinjer för metaller som kommer i kontakt med livsmedel. Det glädjande resultatet är att alla sju sorterna klarade provet. Såväl austeniter, ferriter som duplexa stål godkändes för livsmedelshantering.    John Rowe, generalsekreterare för International Stainless Steel Forum, har kommenterat …

Läs mer

Tänk om Eiffeltornet var gjort av rostfritt stål

Att välja rostfritt är överlägset för hållbarhet och långsiktigt tänkande. För även om rostfritt initialt kan utgöra en större investering, blir det ofta billigare om vi ser till hela livscykeln. Det finns många exempel på byggen där rostfritt stål hade varit ett utmärkt val. Titta bara på Eiffeltornet som nu istället måste målas om vart sjunde år!  Varför byggdes inte Eiffeltornet i …

Läs mer

Vad är skillnaden mellan ISO och DIN?

Ännu ett inlägg om rostfritt och mått? Ja så länge det finns frågetecken inom det rostfria vill vi försöka hjälpa till. Här ska ni få en kort men kärnfull förklaring på skillnaden mellan ISO och DIN. När det gäller DIN är hålet alltid konstant och när man ökar godstjockleken så ökar ytterdiametern och hålet är …

Läs mer

Rostfritt är svettfritt

Rostfri plåt är ett utmärkt material att tillverka skyltar av och nu har en skyltmakare hört av sig som har ett par frågor på ämnet. Frågeställaren tillverkar skyltar i rostfri plåt av typen EN 1.4301 med 2B-yta. Plåten är laserskuren och 3 mm tjock. På baksidan av skyltarna limmas distanser med limmet Terostat 9220. Nu till frågorna:   …

Läs mer

Ytans betydelse för korrosion Del 2: Elektropolering

I första delen av denna serie skrev vi om den rostfria slipade ytan och nu ska vi gå in på en något mer avancerad teknik. En teknik som förbättrar ytjämnheten och höjer korrosionsmotståndet – elektropolering.  Elektropolering  Ett av de få sätten att höja motståndet mot korrosion för rostfritt stål är att elpolera ytan. Elektropolering är en ytbehandling av …

Läs mer