Hur kan du kombinera stålsorter

Ibland räcker inte de vanligast förekommande rostfria stålsorterna utan du behöver kombinera stålsorter för att nå de egenskap du är i behov av. Vissa kombinationer skapar nya material så som Duplex medan andra kombinationer

Kökskniven – en kombination av stålsorter

Olika stålsorter har olika egenskaper, vilket gör att de ibland behöver kombineras. En kockkniv gjord helt av rostfritt stål är i själva verket tillverkad av både martensitiskt och austenitiskt rostfritt stål.
– I bladet använder man ett martensitiskt stål som är mindre legerat och har högre kolhalt, vilket gör att det går att härda.
Därmed kan det slipas, vilket onekligen är en fördel för ett knivblad. Samtidigt har det ett sämre skydd mot korrosion. Handtaget tillverkas av austenitiskt stål, vilket är mjukare och lättare att formge. Det brukar därför kallas ”tuggummistål”. Det martensitiska stålet i bladet är magnetiskt, men det austenitiska stålet i handtaget är det inte.
– Så om du försöker hänga knivens skaft på en magnetlist, bör du se till att inte ha foten under, påpekar Tord.

Mer om knivar och magnetlister hittar du här:

Vad gör den rostfria kniven magnetisk

Hur du kan kombinera stålsorter

Duplex – en blandning av stålsorter

Duplex är ett annat sätt att kombinera stålsorter. Duplex, EN 1.4462, är en blandning av en ferrit och en austenit. Denna kombination av stålsorter gör att det rostfria stålet står emot korrosion bättre och blir immun mot spänningskorrosion. Mekaniskt sett är stål i duplexkvalitet magnetiskt, med en mycket högre flytspänning än austenitiska och ferritiska stål. Detta innebär att duplexstål är lämpliga för stora konstruktioner där godstjockleken kan reduceras jämför med austenitstål.

Läs mer kring duplex på hemsidan, där du även kan se vad vi har för produkter i lager i duplexkvalitet.

Hittar du inte rostfritt material med de egenskaper du är på jakt efter? Eller har du frågor om hur du kan kombinera stålsorter? Då ska du kontakta oss!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − tre =