Rostfritt – ett utmärkt val för offentlig konst

Vi på Damstahl levererar inte bara rostfritt stål till byggnadskonstruktioner och industri. Ibland bidrar vi också lite i konstvärlden!   Galvat och målat stål har en begränsad hållbarhet. Rostfritt stål passar på så vis mycket bättre till konstverk i offentliga miljöer. Det är mer bestående och avger inga farliga ämnen som kan förorena miljön. Ur miljöperspektiv är det också värt …

Läs mer

Rostfria rör minskar vattenförlusterna

Under 32 års tid har Tokyo arbetat med att byta ut hela sitt vattenledningsnät från en blandning av olika rörmaterial, som järn, bly och plast, till rör i rostfritt stål. Resultatet har blivit en minskning av vattenförlusterna från 17 till 2 procent per år. I en värld där vatten är en värdefull resurs är det …

Läs mer

Varför blir rostfria bestick svarta?

Bestick i rostfritt är både populärt och praktiskt och ger bestick som håller länge. Men många av oss har nog upplevt att besticken med tiden kan bli svarta. Varför är det så och vad betyder det för bestickens hållbarhet? Vi har svaren på frågorna!  Rostfritt – en yta som läker sig själv  Ett av det rostfria …

Läs mer

Vårt löfte i Norrland: vi ska bli snabbare!

För oss på Damstahl börjar Norrland i Söderhamn och den nordligaste kunden vi har finns ända uppe i Svappavaara. Det är med andra ord inget litet område som vi servar med rostfria produkter som levereras till bland annat plåtverkstäder, fräs- och svarvverkstäder och mekanisk industri.  Damstahls Björn Gavelin har ordet:  För mig och min kollega Stefan Liebendörfer blir det många mil …

Läs mer

Extratillsatser i stålet – som extraingredienser i bullarna

Har du funderat över varför en rostfri stång ibland är så hård? Svaret står att finna i stålets recept. Konsten är att lägga i lite extra hemliga ingredienser, precis som när du gör kanelbullar. Här får du ett recept på hur stålet görs mjukare och kanelbullarna godare från vår produktspecialist Tord Nilsson.  Grundreceptet skapar en …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer

Pilhöjden på plåt

Pilhöjd är ett fenomen som kan uppstå i plåt och märks tydligt när plåten läggs på ett plant underlag. Då syns det hur plåten välver sig, som bågen på en pilbåge. Den välvningen kallas pilhöjd och det finns regler för hur hög den får vara.   Så här mäter du pilhöjden  Plåten ska alltid mätas när plåten fortfarande är i sitt …

Läs mer

Interkristallin korrosion – ett problem, två lösningar

Korrosion av alla de slag är sällan roligt. En relativt ovanlig form är interkristallin korrosion. Men med hjälp av titan och möjligheten att tillverka stål med lägre kolhalt är dagens rostfria stål relativt motståndskraftigt mot den här formen av korrosion.   Så fungerar interkristallin korrosion  Interkristallin korrosion uppstår utmed stålets korngränser när korngränserna har sämre korrosionsmotstånd än …

Läs mer

Tål fiberlaserfilm betpasta?

När rostfria plåtar levereras är de klädda med en så kallad fiberlaserfilm. Den sitter där för att skydda plåten mot repor och märken. Under tiden plåten sedan bearbetas vill många låta filmen sitta kvar så länge som möjligt för fortsatt skydd. Men låt säga att du svetsat samman plåtar och sedan vill beta av svetsfogen, hur klarar sig då fiberlaserfilmen? Vi hade …

Läs mer

Beta av plåten för en mattare finish

Rostfritt är känt för sin fina, blanka yta, men ibland finns önskan om en mattare, mindre skinande finish. Då kan betning vara ett bra tillvägagångsätt. Men tänk på att processen innebär hantering av farliga kemikalier och bäst utförs av proffs!   Att beta en rostfri yta innebär att ta bort allt som inte är rostfritt med …

Läs mer