”Jag har alltid en magnet i fickan för att kunna kolla om stålet är rostfritt”

För allt rostfritt är väl omagnetiskt?

Eller??

Bloggen får många frågor om magnetism. Vi har skrivit om det tidigare här i Rostfritt kan visst vara magnetiskt. Eftersom det är ett intressant ämne som förbryllar många, bjuder vi på en favorit i repris.

De vanligaste stålsorterna 4301/07 och 4404 tillhör den austenitiska gruppen av rostfritt stål. Den austenitiska strukturen är i grund och botten icke magnetisk, vilket leder till en allmän övertro att alla rostfria typer är omagnetiska.

Men…
Kylskåpsmagneten fastnar ju på en rostfri kyl och frys.

Alla rostfria stål-grupper, förutom austeniterna, är mer eller mindre magnetiska:

  • Ferrit (t ex 4016). Den rostfria kylen och frysen är garanterat tillverkad i en ferritisk stålsort.
  • Duplex (t ex 4460/62). Rostfria Duplexstål är till hälften omagnetiskt austenit, till hälften magnetiskt ferrit. Duplex stål är således hälften så magnetiskt som svart stål.
  • Martensit (t ex 4021). Detta stål är mycket magnetiskt.

Men…
Det är ändå inte riktigt så enkelt.

  • Alla austeniter kan nämligen bli svagt magnetiska vid kalldeformation, t ex bockning, svarvning och fräsning. Ett profilrör i stålsorten 4301 är i grunden omagnetiskt, men känn med en magnet i något av hörnen. Där finns en lätt magnetism.
  • Alla gjutvarianter av austeniter har lite högre kromhalt än motsvarande smideslegeringar. Detta gör att gjutlegeringar inte är helt austenitiska, utan snarare svagt duplexa med några få procent ferrit i. Denna lilla mängd ferrit är anledningen till att gjutgods är svagt magnetiskt. Ett exempel på detta är gjutna gängrördelar.

Det är alltså inget “fel” på något som är magnetiskt. Allt är rostfritt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 5 =