Järnsmitta

Vi har fått en bra fråga om något som drabbar många, järnsmitta.

Jag undrar vad det är som gör att t ex ett rostfritt rör börjar rosta om man skrapar det mot ett svart järnrör?

Mjukt svart stål smittar gärna av sig på en rostfri yta. Kontamineringar som det heter med ett finare ord kan uppkomma om man använder samma sax, bockverktyg, plåtvals, arbetsbord m.m. till både rostfritt och svart stål. Ofta är verktygen härdade, men det mjuka svarta stålet som man t ex klippt i med saxen sitter kvar på eggen och överförs till den rostfria klippytan. Även svart slipdamm, sprut från en vinkelslip och hantering med gafflarna från en truck orsakar järnsmitta. Eller som i ditt exempel, där det räcker med att man råkar skrapa ett svart rör mot ett rostfritt.

Om den kontaminerade produkten förvaras absolut torrt så kommer skadan inte att synas, men så fort den utsätts för fukt kommer järnet att rosta. Framför allt är skadan kosmetisk, men den kan bli starten på ett korrosionsangrepp. När järnpartiklarna korroderar bildas salter som håller kvar fukt och klorid mer än en ren yta gör. När det metalliska järnet är förbrukat riskerar korrosionen att fortsätta ner i det rostfria. Järnet som sitter på ytan kan alltså starta en punktfrätning i det rostfria stålet. Faktorer som skyndar på förloppet är lågt pH-värde, förhöjd temperatur och klorider.

Kemisk efterbehandling är det bästa sättet att ta bort järnsmitta. Betning är bäst. Dekontamineringsvätska kan vara ett alternativ för att ta bort lättare järnsmitta.

2 reaktion på “Järnsmitta

 1. Hej,
  jag undrar om järnsmitta kan ske om man:
  – lagrar ej rostfritt på en lagerplats och sedan lägger dit rostfritt material? lagerplatsen är ex en metallåda för sågat material eller ett metallkonsol i pallställ.
  – man sågar upp olika material med samma såg för att sedan fräsa/svarva

  • Hej Mikael,
   Järnsmitta kan ske om man lagrar rostfritt stål i metallådor där kolstål tidigare har lagrats.
   Även konsoller kan kontaminera rostfria produkter.
   Vi själv har klätt konsolerna på vårt lager med plast för att undvika detta problem.
   Det kan även överföras via sågklingan om man sågar “svart” och “vitt”.
   Genom att avverka material genom fräsning/svarvning blir man av med ev. ytkontaminerat material.
   Även verktygen i fräs/svarv skall separeras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + tio =