Smartaste alternativet till EN 1.4436

Vi har fått en fråga om vilken stålsort vi rekommenderar istället för EN 1.4436 eftersom detta är en stålsort som håller på att fasas ut.  På den europeiska marknaden är motsvarigheten till EN 1.4436 EN 1.4401 och lågkolsvarianten EN 1.4404. Den stora skillnaden mellan 1.4436/4432 och 1.4401/4404 är molybdenhalten. De förstnämnda innehåller nämligen 0,5 procent mer molybden (min. 2,5 procent mot …

Läs mer

Då kan skorstensrören tillverkas av rostfritt

Rökgaskanaler till braskaminer byggs oftast i cortenplåt, men i vissa fall kan det löna sig att använda ett syrafast, rostfritt stål istället. Som i situationer när det finns risk för att kondens bildas i rören. Då kan det verkligen vara en bra idé att fundera över materialvalet.    Kondens i röret ställer till problem  Kondens i skorstensrör kan uppkomma dels genom att regnvatten letar sig ner genom skorstenen eller om …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö – följ våra plåtar! Del 3

Nu har plåtarna suttit uppe ytterligare tre månader under vinterns stormar.  Så här har plåtarna påverkats:  7 februari 2017  Olika korrosion för samma PREN-tal  I förra inlägget kunde ni läsa om hur plåtars olika PREN-tal påverkar tåligheten och som en kort repetition ser ni här PREN-talen för våra aktuella plåtkvaliteter:  EN 1.4016 = 16,0  EN 1.4509 = 17,5  EN 1.4301 = 17,5  …

Läs mer

Saltspraytest-fördelar och nackdelar

Saltspraytestet har sedan början av 1900-talet använts för att studera hur korrosion uppstår och påverkar rostfritt stål av olika typer och med olika ytbehandlingar. Metoden har fördelar, men den har också sina begränsningar. Så fungerar saltspraytestet på rostfritt Saltspraytestet är ett forcerat laboratorietest som uppfanns i början av 1900-talet. Det innebär att man i en …

Läs mer

Robert rapporterar om hur säljarna trimmas

Läget i säljdepån – Robert Humlebaek Petersen rapporterar om hur säljarna delar sin kunskap: Just nu är det bra drag på marknaden och det är extra kul att sälja rostfritt som gör riktig nytta i våra kunders verksamhet. Rostfritt är ett material som ständigt utvecklas och det kräver att våra säljare alltid har den senaste kunskapen när …

Läs mer

Damstahls e-shop – vad tycker våra kunder?

Du vet väl om att du kan handla hos Damstahl på nätet? Vår e-shop har varit öppen ett tag och vi ville veta vad en av våra kunder tyckte om upplevelsen. Därför frågade vi Kjell Åkesson på Ekeby Rostfria. Han är en av dem som använt vår digitala butik nästan från start.  “Vi på Ekeby Rostfria tillverkar …

Läs mer

Från odlingen till flaska genom rostfria rör

I mitten av maj och ett par veckor framåt är det magiskt på Österlen. Hundratals fruktträd står i blom och bildar ett hav av rosavita blommor. Lika vacker är hösten, när blomsterhavet förvandlats till äpplen med rik arom. Klimatet på Österlen är rena paradiset för en äppelodlare. En man som snabbt förstod att äppleträden skulle …

Läs mer

Svetsoxider – måste de alltid tas bort?

För att minska risken för korrosion i svetsfogar finns rekommendationen att slipa och putsa den utvändiga fogen fri från svetsoxider. Men arbetet medför allvarliga arbetsmiljöproblem med partiklar och toxiska gaser som till exempel isocyanater, nickel och sexvärt krom. Det finns därför både hälsovinster och tidsbesparingar att vinna om efterbehandlingen går att utesluta.  Damstahl har medverkat i en SBUF-utredning som gjorts …

Läs mer

Tål fiberlaserfilm betpasta?

När rostfria plåtar levereras är de klädda med en så kallad fiberlaserfilm. Den sitter där för att skydda plåten mot repor och märken. Under tiden plåten sedan bearbetas vill många låta filmen sitta kvar så länge som möjligt för fortsatt skydd. Men låt säga att du svetsat samman plåtar och sedan vill beta av svetsfogen, hur klarar sig då fiberlaserfilmen? Vi hade …

Läs mer