Rätt rostfri livsmedelsmaskin i Mexikanska Monarkin

Vi har fått en fråga från Mattias som driver restaurangen Mexikanska Monarkin.

Jag ska importera en maskin för livsmedelstillverkning från tredje land och undrar över det rostfria stålet som används i maskinen. Tillverkarna använder 430 på sin hemmarknad, men menar på att det krävs 304 för att få använda maskinen inom EU. Detta medför en merkostnad för mig som jag skulle vilja undvika.
Stämmer det påståendet? Och om inte, finns det andra fördelar med 304?

Stålsorten 430 som livsmedelsmaskinen är tillverkad av är en ferritisk EN 1.4016. Enligt Europarådets riktlinjer för metaller i kontakt med livsmedel är din ferrit godkänd. Du kan alltså importera maskinen med gott samvete. Läs mer om KTHs test av rostfria stålsorter, där samtliga godkändes för livsmedelshantering inom EU.

Austenitiska stålsorter som 304/316 (EN1.4301/4401) används mer frekvent inom livsmedelsproduktion. Formbarhet, goda svetsegenskaper i kombination med nödvändig korrosionsbeständighet har medfört att austenitiska kvaliteter är det dominerande konstruktionsstålet. Ferritiskt 430 har en begränsad svetsbarhet och svetsen har dåliga korrosionsegenskaper.

Ferriter saknar, eller har bara lite, nickelinnehåll. Detta påverkar priset nedåt, speciellt i tider med höga nickelpriser. Just nu är priserna extremt låga och därför är skillnaden inte lika stor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 6 =