Vad är det för typ av rostfritt i golfklubban?

Du kanske aldrig har funderat på vad det är för typ av rostfritt i golfklubban. Men för oss på Damstahl är det givetvis lika intressant som att spela golf.
Många golfklubbor har både slagyta och huvud av utskiljningshärdat rostfritt stål. Denna rostfria kvalitet ger en kombination av hållfasthet, hårdhet, seghet, svetsbarhet och korrosionsbeständighet som bidrar till att klubban kan slå bollen längre än smidda ståljärn.

Ovanligt rostfritt stål i din golfklubba

Utskiljningshärdat, rostfritt stål (precipitation hardening, PH) är ett tvåfasat martensitiskt-austenitiskt höghållfast stål. Det innehåller vanligtvis 15–17 % Cr, 4–8 % Ni, lågt Mo och upp till 5 % koppar (Cu).
PH-stålet är härdbart vid höga temperaturer genom utskiljningshärdning vilket gör det starkt men inte så korrosionsbeständigt. Stålen är inte speciellt vanliga men kan, förutom golfhuvud, användas till bland annat kedjor. Vanligaste legeringen är 15–5 PH (EN 1.4542) och 17-4 PH.
Utskiljningshärdning är en process som innefattar tre grundläggande steg:

• Lösningsbehandling – legeringen hettas upp över löslighetstemperaturen och hålls där tills en homogen fast lösning uppstår.
• Avkylning – legeringen kyls snabbt ner, vanligtvis genom att doppa den i en vätska, vilket bildar en metastabil fast lösning.
• Åldring – legeringen hettas upp på nytt till en mellanliggande temperatur som ligger under lösligheten. Det producerar en uppsättning finfördelade utfällningar som motverkar förskjutningsrörelser, vilket i sin tur stärker och härdar materialet.

Golfklubba rostfritt

Gjutna golfklubbor vanligast

De allra flesta, kanske hela 90 procent av alla golfklubbor som säljs, är gjutna. Metoden gör det möjligt för producenterna att vara mer kreativa i sin design. Bland annat har den möjliggjort konstruktionen av cavity back-klubbor (som alltså är ”ihåliga” på baksidan) och därmed möjligheten att fördela vikt till utsidan av klubbhuvudet vilket hindrar klubban att vrida sig vid fel träffar.
Gjutna klubbhuvuden är ofta gjorda av legeringen 17–4 PH med 17% Cr och 4% Ni vilket gör den stark och hård. Vissa modeller tillverkas av 431 vilket är mjukare än 17–4 PH och därför av vissa anses ge en bättre känsla. Samtidigt gör en hård träffyta att bollen snabbare slås bort, så det är en avvägning.

Vissa föredrar smidda golfklubbor

Ett smitt järn innebär att ett stycke mjukt stål stämplas eller slås i formen. Processen att smida är mer arbetsintensiv och det är skälet till att de i allmänhet kostar mer. Eftersom stål som används i smide är mjukare (på grund av en högre kolhalt), hävdar vissa spelare att smida klubbor erbjuder bättre känsla.
Andra spelare menar att denna ”känsla” mer sannolikt beror på klubbhuvudets design och inte så mycket på materialet den är tillverkat av. För 20 år sedan hade alla spelare på topptouren smidda klubbor. Numera är det inte längre så, många av världens bästa spelare använder idag gjutna klubbor.

Är du nyfiken på vilken typ av rostfritt ett föremål är gjort av? Då ska du läsa mer om möjligheten att ta reda på det med en PMI-pistol. Läs mer om det här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + nio =