Rostfritt stål älskar människokroppen

Förutom att skapa förutsättningar för hygienisk läkemedelstillverkning, har rostfritt stål många andra egenskaper som även gör det lämpligt för att ta hand om människokroppen. Rostfritt är inblandat i allt från pacemakerledningar till kirurgiska suturnålar.

Rostfritt för människokroppen

Rostfritt stål som på olika sätt ska användas i biomedicinska sammanhang brukar kallas kirurgiskt stål. De vanligaste är rostfritt stål av typen austenitiskt 326 och martensitiskt 440 och 420. Det finns ingen formell definition på vad som karaktäriserar kirurgiskt stål utan beteckning används för det mesta för att karaktärisera stål med en viss typ av korrosionsmotstånd.
I vissa fall används även rostfritt stål av typ 316 för biomedicinska implantat. Det kan inte användas för alla tillämpningar, för även om det rostfria stålet innebär en lägre kostnad jämfört med titan kan immunsystemets reaktion på nickel innebära en potentiell komplikation. Implantat som är utsatta för tryck, till exempel skruvar för benfixering, proteser och piercingsmycken, tillverkas av austenitiskt stål, ofta 316L och 316 LVM.

rostfritt verktyg hjärta

Bra för hjärtat

Det finns olika användningsområden inom hjärt- och kärlsjukdomar där rostfritt stål har en viktig roll. Bland annat tillverkas trådar för sensorer och styrvajrar i rostfritt. Ofta krävs dock ganska ovanliga legeringar, som F562 vilken består av 35 % kol, 35 % nickel, 20 % krom och 10 % molybden. Denna legering används till exempel för de rör som sätts in i en artär för att förhindra förträngning. Den används också för de ledningar som går från en pacemaker till hjärtat, fast då i form av en komposit där kärnan i ledningen är en ädelmetall för optimal ledningsförmåga.

Ger kirurgen verktyg

Ett annat område där rostfritt stål har betydelse är kirurgiska verktyg som brotschar, krokar, klämmor, sårhakar, skruvmejslar, kirurgiska blad, skalpell och kirurgiska nålar. Vanligtvis fungerar traditionella rostfria legeringar, framför allt austenitiska och martensitiska, utmärkt. I vissa fall, som för kirurgiska suturnålar, används en form av utskiljningshärdat rostfritt stål för att uppnå den kombination av styrka och tänjbarhet som krävs.
Så rostfritt stål är onekligen en viktig komponent, både för att få hjärtat att slå och läka det om det gått sönder!

Vill du veta hur man skapar en säkrare läkemedelsproduktion med rostfritt? Då kan du beställa Claus Qvist-Jessens bok ”Rostfritt stål för hygienisk utrustning inom food/pharma” här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − fyra =