One-Push kortar ledtiderna

Sedan en tid tillbaka erbjuder Damstahl alla kunder med affärssystemet Monitor en lösning som heter One-Push. Den gör så att kunden kan lägga en order i sitt affärssystem med sina egna artikelnummer och sedan skicka den direkt till Damstahl.  – En av de stora fördelarna med One-Push är de snabba beskeden, säger Johan Sjöström, kvalitetsansvarig på Widal Industri AB i Getinge, ett av …

Läs mer

Läget i Småland: Det är ett bra tryck på marknaden nu

Damstahls utesäljare Anders Andersson rapporterar: Småland är ett stort område att täcka. Samtidigt är det en tacksam marknad där det dessutom är riktigt bra tryck just nu. Det gäller inte minst de kunder i regionen kring Gnosjö och Värnamo som arbetar med stångbearbetning. Främst handlar det om tillverkning av detaljer till fordonsindustrin.  Det här är ett …

Läs mer

Pilhöjden på plåt

Pilhöjd är ett fenomen som kan uppstå i plåt och märks tydligt när plåten läggs på ett plant underlag. Då syns det hur plåten välver sig, som bågen på en pilbåge. Den välvningen kallas pilhöjd och det finns regler för hur hög den får vara.   Så här mäter du pilhöjden  Plåten ska alltid mätas när plåten fortfarande är i sitt …

Läs mer

Rätt sorts rostfritt i livsmedelsmaskinen

I samband med livsmedelstillverkning är kraven på hygien höga och att välja rostfritt stål har många fördelar i det avseendet. Rostfritt stål är lätt att hålla rent, men det är viktigt att välja rätt sort. För att trygga livsmedelstillverkningen inom EU finns ett regelverk som vi följer i Sverige. Men vad händer om en livsmedelsmaskin köps …

Läs mer

Hur tillverkas rostfritt stål?

Vi på Damstahl arbetar dagligen med mängder med produkter av rostfritt stål. Och vi är väl medvetna om hur råvaran blir till. Men eftersom vi alltid vill lära oss mer, åkte vi iväg till på ett studiebesök till Aperam, ett av Europas stålverk. Att vara på plats och få uppleva när det rostfria stålet blir till är stort, …

Läs mer

Rostfri design minskar risken för korrosion

Att rostfritt stål som befinner sig under vatten utsätts för korrosiva krafter är knappast någon nyhet, men även rostfritt stål ovanför vattenytan och på land kan utsättas för fukt och därmed risk för rostangrepp. Men det går att minimera riskerna genom en genomtänkt rostfri design.  Mindre korrosion med rostfri design  Det finns olika faktorer som samverkar när …

Läs mer

Vad är skillnaden på EN 1.4301/4307 och EN 1.4436?

Det finns en rad saker som skiljer de rostfria stålsorterna EN 1.4301/4307 och EN 1.4436 åt, både när det gäller sammansättning och vilka användningsområden de bäst lämpar sig för.    EN 1.4301/4307 – vanligast i världen  EN 1.4301/4307 (SS 2333 enligt den gamla svenska standarden) har ett mycket brett användningsområde och är därför den vanligaste rostfria stålsorten i världen. 1.4301/4307 innehåller ca 17.5% krom …

Läs mer

Hur hittar jag rätt i djungeln av flänsar?

När ska jag ha, och när ska jag inte ha en pressad svetskrage? Och när ska jag välja ISO och när väljer jag DIN? Vad är en bordring? Vilken dimension ska jag välja?Med ett stort segment av fittings får vi många frågor på ämnet. Och visst är utbudet brett för att passa alla tänkbara möjliga …

Läs mer

Inte många bultar i Ölandsbron – däremot en hel del rostfritt

Att det skulle finnas 7 428 954 bultar i Ölandsbron är ett påhitt från Killinggängets tv-program NileCity som visades på tv under 1990-talet. I verkligheten handlar det snarare om runt 20 000. Däremot finns det numera en hel del rostfritt armeringsjärn. Skälet till det är att Ölandsbron redan efter tio år började vittra sönder på grund av omfattande armeringskorrosion.  Utan rostfritt vittrade Ölandsbron  …

Läs mer