Tord Nilsson rapporterar från besök hos Ugitech

Den 5 till 6 april reste vi till stålverket Ugitech i Frankrike med några av Damstahls kunder. På plats fick vi följa hela den spännande processen från smälta till färdig stång under sakkunnig vägledning av Ugitechs proffsiga experter. Naturligtvis bjöds vi också på äkta fransk gästfrihet under våra dagar i samhället Ugine.  Ett företag som var med på resan var Gnosjö Automatsvarvning …

Läs mer

Återvinning av ferritiskt rostfritt stål är en utmaning

Variationer i nickelpriser har gjort det ferritiska rostfria stålet, vars legering inte innehåller nickel, allt mer populärt. Men till skillnad från rostfritt stål av austenitiska kvaliteter, återvinns inte de ferritiska i lika stor utsträckning. Förhoppningsvis kan de ökande volymerna leda till nya metoder som gör återvinningen effektivare. Stor del av rostfritt stål återvinns idag Fram …

Läs mer

Damstahls e-shop – vad tycker våra kunder?

Du vet väl om att du kan handla hos Damstahl på nätet? Vår e-shop har varit öppen ett tag och vi ville veta vad en av våra kunder tyckte om upplevelsen. Därför frågade vi Kjell Åkesson på Ekeby Rostfria. Han är en av dem som använt vår digitala butik nästan från start.  “Vi på Ekeby Rostfria tillverkar …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö – följ våra plåtar! Del 3

Nu har plåtarna suttit uppe ytterligare tre månader under vinterns stormar.  Så här har plåtarna påverkats:  7 februari 2017  Olika korrosion för samma PREN-tal  I förra inlägget kunde ni läsa om hur plåtars olika PREN-tal påverkar tåligheten och som en kort repetition ser ni här PREN-talen för våra aktuella plåtkvaliteter:  EN 1.4016 = 16,0  EN 1.4509 = 17,5  EN 1.4301 = 17,5  …

Läs mer

Läget i Småland: Det är ett bra tryck på marknaden nu

Damstahls utesäljare Anders Andersson rapporterar: Småland är ett stort område att täcka. Samtidigt är det en tacksam marknad där det dessutom är riktigt bra tryck just nu. Det gäller inte minst de kunder i regionen kring Gnosjö och Värnamo som arbetar med stångbearbetning. Främst handlar det om tillverkning av detaljer till fordonsindustrin.  Det här är ett …

Läs mer

Välj ett värmebeständigt rostfritt stål

Höga temperaturer kan ibland skapa problem för rostfritt stål. När temperaturen stiger bildas ytoxid och vid cirka +850 grader Celsius blir den så tjock att den spricker. Glödskal har bildats.   För att mäta detta används skalningstemperatur. Skalningstemperatur uppnås när 0,1 mm gods faller bort per år vid en specifik och konstant temperatur. Är bortfallet mindre än detta …

Läs mer

Syrafast bättre än rostfritt? Inte alltid!

Med sin lilla mängd molybden blir syrafast stål mer motståndskraftigt mot både spaltkorrosion och punktkorrosion än vanligt rostfritt stål. Det är bakgrunden till att syrafast oftast anses vara det bästa och mest hållbara alternativet. Men att kalla syrafast stål för bäst, är en sanning med modifikation. För det finns situationer då molybdenet faktiskt kan ställa …

Läs mer

Välj rätt rostfria stålsort och spara pengar

Under särskilda förhållanden och i tuffa miljöer är det enormt viktigt att välja rätt rostfria stålsort. Att betala ett högre pris för bättre kvalitet är ett sätt att tjäna pengar i längden. Men när kraven är lägre finns ingen poäng att slösa pengar på allt för dyrt material. Så tänk på att välja rätt stålsort till rätt …

Läs mer

Svetsoxider – måste de alltid tas bort?

För att minska risken för korrosion i svetsfogar finns rekommendationen att slipa och putsa den utvändiga fogen fri från svetsoxider. Men arbetet medför allvarliga arbetsmiljöproblem med partiklar och toxiska gaser som till exempel isocyanater, nickel och sexvärt krom. Det finns därför både hälsovinster och tidsbesparingar att vinna om efterbehandlingen går att utesluta.  Damstahl har medverkat i en SBUF-utredning som gjorts …

Läs mer

Tål fiberlaserfilm betpasta?

När rostfria plåtar levereras är de klädda med en så kallad fiberlaserfilm. Den sitter där för att skydda plåten mot repor och märken. Under tiden plåten sedan bearbetas vill många låta filmen sitta kvar så länge som möjligt för fortsatt skydd. Men låt säga att du svetsat samman plåtar och sedan vill beta av svetsfogen, hur klarar sig då fiberlaserfilmen? Vi hade …

Läs mer