Hur kan den icke magnetiska kniven sitta på magnetlisten ?

Vi har förr skrivit om rostfritt ståls magnetiska eller icke magnetiska varande men där finns fortfarande en del som undrar: Hur kan den fina rostfria kockkniven sitta kvar på magnetlisten i köket?

Den omagnetiske kniven på magnetlist

Vad är det som gör kniven magnetisk?

Att det rostfria stålet inte är magnetiskt är likt tyskans grammatik en regel med undantag. Det rostfria stålet är indelat i ett par olika familjer så som exempelvis austeniter, martensiter, feriter. En av dessa familjer räknas som icke magnetisk och denna familj är austeniterna.
När man gör fina kockknivar är det inte rostfritt från den austenitiska familjen som används utan knivbladen görs då av martensiter. Martensiterna är magnetiska men har framförallt en stor fördel till när det kommer till knivegenskaper. Den kan härdas och slipas till en sylvass egg.

Det är den högre kolhalten och lägre kromhalt jämfört med “vanligt” rostfritt som gör det härdbart men det har ett pris. Motståndet mot korrosion/rost är sämre. Men så länge du är noga med att diska dina exklusiva rostfria vassa knivar för hand, skölja och torka dem torra så håller de länge, länge. Du kan också vara säker på att de rostfria knivarna inte ramlar ner från magnetlisten.

Varför görs det då inte en härdbar, magnetisk kniv som står emot rost?
Jo för att det är svårt att få ihop tre önskningar i en. Det blir då som “Det omöjliga Kinderägget”

Mer på ämnet magnetism och rostfritt hittar du i vårt tidigare inlägg ”Jag har alltid en magnet i fickan för att kunna kolla om stålet är rostfritt”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − elva =