Saltspraytest-fördelar och nackdelar

Saltspraytestet har sedan början av 1900-talet använts för att studera hur korrosion uppstår och påverkar rostfritt stål av olika typer och med olika ytbehandlingar. Metoden har fördelar, men den har också sina begränsningar. Så fungerar saltspraytestet på rostfritt Saltspraytestet är ett forcerat laboratorietest som uppfanns i början av 1900-talet. Det innebär att man i en …

Läs mer

Vad är skillnaden mellan ISO och DIN?

Ännu ett inlägg om rostfritt och mått? Ja så länge det finns frågetecken inom det rostfria vill vi försöka hjälpa till. Här ska ni få en kort men kärnfull förklaring på skillnaden mellan ISO och DIN. När det gäller DIN är hålet alltid konstant och när man ökar godstjockleken så ökar ytterdiametern och hålet är …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö Del 1: Följ våra plåtar!

Vi gör ett experiment! Att rostfritt stål påverkas av en kloridrik, havsnära miljö vet vi, men nu vill vi på Damstahl vill se hur korrosionsförloppet ser ut i praktiken och hur olika sorters rostfria stålkvaliteter påverkas på skilda sätt. Därför har vi satt upp fyra olika stålkvaliteter på sidan av en träbrygga vid Öresund. Under ett års …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö – följ våra plåtar! Del 3

Nu har plåtarna suttit uppe ytterligare tre månader under vinterns stormar.  Så här har plåtarna påverkats:  7 februari 2017  Olika korrosion för samma PREN-tal  I förra inlägget kunde ni läsa om hur plåtars olika PREN-tal påverkar tåligheten och som en kort repetition ser ni här PREN-talen för våra aktuella plåtkvaliteter:  EN 1.4016 = 16,0  EN 1.4509 = 17,5  EN 1.4301 = 17,5  …

Läs mer

Välkommen till vår nya, förbättrade blogg!

Vi på Damstahl handlar inte bara med rostfritt, vi älskar rostfritt! För oss är rostfritt stål ett material som ständigt överraskar med sin mångsidighet och som aldrig blir tråkigt. En av grundpelarna i Damstahls filosofi är djup och gedigen kunskap om våra varor. Att du som kund alltid ska få rätt produkt till rätt pris med hjälp och stöd …

Läs mer

Ra-värde på rundstänger

Med hjälp av EN-normen går det att ta reda på mycket om sammansättningen och egenskaperna hos rostfritt stål. När det gäller rundstång får vi information om tolerans på dimension, ovalitet, rakhet, ytfel och så vidare. En sak som vi dock inte får veta något om är Ra-värdet. Men det finns andra sätt att ta reda på det!  Ra-värdet beskriver hur ytjämnheten …

Läs mer

Sista siffrorna i svensk standard

Har du någonsin sett en benämning av en rostfri stålsort enligt den gamla svenska standarden men med två extra siffor på slutet? Som till exempel SS 2346-04? Även om vi sedan början av 2000-talet gått över till den europeiska standarden EN så hänger den gamla svenska standarden fortfarande med och används en hel del. Men medan SS 2346 kanske inte är en …

Läs mer

A2, A4 och A5 – vad är det i skruven?

Att använda rostfritt stål för att tillverka olika typer av fästelement som bultar, muttrar och skruvar är vanligt. Olika miljöer och situationer kräver olika typer av rostfritt stål och innehållet i fästelementet identifieras av en bokstav och en siffra där A2 och A4 är vanligt förekommande sorter. Men det finns fler! Vi tittar närmare på benämningar och …

Läs mer