A2, A4 och A5 – vad är det i skruven?

Att använda rostfritt stål för att tillverka olika typer av fästelement som bultar, muttrar och skruvar är vanligt. Olika miljöer och situationer kräver olika typer av rostfritt stål och innehållet i fästelementet identifieras av en bokstav och en siffra där A2 och A4 är vanligt förekommande sorter. Men det finns fler! Vi tittar närmare på benämningar och …

Läs mer

One-Push kortar ledtiderna

Sedan en tid tillbaka erbjuder Damstahl alla kunder med affärssystemet Monitor en lösning som heter One-Push. Den gör så att kunden kan lägga en order i sitt affärssystem med sina egna artikelnummer och sedan skicka den direkt till Damstahl.  – En av de stora fördelarna med One-Push är de snabba beskeden, säger Johan Sjöström, kvalitetsansvarig på Widal Industri AB i Getinge, ett av …

Läs mer

Så här tar du bort och motverkar ytrost

På många byggnader hittar vi idag rostfritt stål. I fasadplåt, pelare och rör är det rostfria stålet ett vackert och effektfullt val. Men ibland riskerar stålet att drabbas av ytrost. Här har vi samlat lite tips på vad du kan göra, både för att avlägsna rosten och motverka att den uppstår.  Motverka rosten med tvätt  Mängden …

Läs mer

Möt vår Project Manager Anders Bergstrand i Göteborg

Anders har varit på Damstahl i åtta år och tillsammans med kollegan Mikael Liwgren arbetar han som Project Manager och håller kontakt med våra kunder i flera pågående projekt. Damstahl har länge varit stora inom plåt och stång. I takt med att det rostfria utbudet kompletterats med rör och rördelar, vill vi kunna erbjuda större …

Läs mer

Interkristallin korrosion – ett problem, två lösningar

Korrosion av alla de slag är sällan roligt. En relativt ovanlig form är interkristallin korrosion. Men med hjälp av titan och möjligheten att tillverka stål med lägre kolhalt är dagens rostfria stål relativt motståndskraftigt mot den här formen av korrosion.   Så fungerar interkristallin korrosion  Interkristallin korrosion uppstår utmed stålets korngränser när korngränserna har sämre korrosionsmotstånd än …

Läs mer

Extratillsatser i stålet – som extraingredienser i bullarna

Har du funderat över varför en rostfri stång ibland är så hård? Svaret står att finna i stålets recept. Konsten är att lägga i lite extra hemliga ingredienser, precis som när du gör kanelbullar. Här får du ett recept på hur stålet görs mjukare och kanelbullarna godare från vår produktspecialist Tord Nilsson.  Grundreceptet skapar en …

Läs mer

Viktigt att tänka på när du löder rostfritt

Att löda rostfritt mot rostfritt kan medföra en rad problem. Men med rätt kunskap, material och metod kommer du långt. Två viktiga saker att tänka på är vidhäftningen och att välja rätt lödmaterial.    Först och främst är det viktigt att använda rätt lödmaterial för att få en stark fog. Om lödmaterialet är av den typiska tenn-/blysammansättningen får du en fog …

Läs mer