Bok om hygienisk utrustning inom food/pharma

Dålig hygien inom livsmedels- och läkemedelsindustrin kan få fruktansvärda konsekvenser.  Med vår bok “Rostfritt stål för hygienisk utrustning inom food/pharma” vill vi bidra med de bästa råden för en säker produktion och hjälpa till att förebygga katastrofer. Författare är Damstahls internationellt kända experter Claus Qvist Jessen och Erik-Ole Jensen.  “Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk och ambitionen med …

Läs mer

Välj rätt syrafast stål med hjälp av PREN-talet

Det finns mycket att ta med i beräkning när du väljer mellan olika syrafasta stål. Olika sammansättningar ger olika motståndskraft mot punktfrätning (pittings) och spaltkorrosion. Här har vi jämfört tre olika sorter syrafast stål för att se hur skillnaderna kan se ut och till vår hjälp har vi PREN-talet.  PREN-talet – en hjälp på vägen  …

Läs mer

Rostfria rör minskar vattenförlusterna

Under 32 års tid har Tokyo arbetat med att byta ut hela sitt vattenledningsnät från en blandning av olika rörmaterial, som järn, bly och plast, till rör i rostfritt stål. Resultatet har blivit en minskning av vattenförlusterna från 17 till 2 procent per år. I en värld där vatten är en värdefull resurs är det …

Läs mer

Vad är skillnaden mellan ISO och DIN?

Ännu ett inlägg om rostfritt och mått? Ja så länge det finns frågetecken inom det rostfria vill vi försöka hjälpa till. Här ska ni få en kort men kärnfull förklaring på skillnaden mellan ISO och DIN. När det gäller DIN är hålet alltid konstant och när man ökar godstjockleken så ökar ytterdiametern och hålet är …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö – följ våra plåtar! Del 10: Yta och design

Höstvädret har fått verka på våra plåtar nära havet. Du kan nu se tydliga tecken på att både ytan och designen spelar stor roll för korrosionshastigheten. Stålsorter Under de senaste fem månaderna har inte hänt så mycket med våra plåtar, förutom två saker. För det första så har 1.4016 fått fler mörka fläckar på ytan …

Läs mer

One-Push kortar ledtiderna

Sedan en tid tillbaka erbjuder Damstahl alla kunder med affärssystemet Monitor en lösning som heter One-Push. Den gör så att kunden kan lägga en order i sitt affärssystem med sina egna artikelnummer och sedan skicka den direkt till Damstahl.  – En av de stora fördelarna med One-Push är de snabba beskeden, säger Johan Sjöström, kvalitetsansvarig på Widal Industri AB i Getinge, ett av …

Läs mer

Syrafast bättre än rostfritt? Inte alltid!

Med sin lilla mängd molybden blir syrafast stål mer motståndskraftigt mot både spaltkorrosion och punktkorrosion än vanligt rostfritt stål. Det är bakgrunden till att syrafast oftast anses vara det bästa och mest hållbara alternativet. Men att kalla syrafast stål för bäst, är en sanning med modifikation. För det finns situationer då molybdenet faktiskt kan ställa …

Läs mer

Kafferost – den enda rost vi gillar!

Tro det eller ej, men det finns faktiskt rost som vi gillar! Det handlar om vår egen unika kaffeblandning Damstahl Rost som vi tagit fram i samarbete med Solde Kafferosteri i Malmö.  Damstahl Rost är rostat för hand på noggrant utvalda bönor i en 12-kilos trumrost i mikrorosteriet Solde Kafferosteri i Malmö. Några av oss från Damstahl var på plats för att övervaka rostningen. Det …

Läs mer

Det omöjliga Kinderägget

Finns det rostfria Kinderägget – En rostfri stålsort som har allt? Som är hård, slitstark, härdbar, motståndskraftig mot korrosion och samtidigt lättbearbetad för produktion av stora serier? Nej, det är i det närmaste en omöjlighet. Martensiterna är pga. högre kolhalt (än austeniterna) hårda och mer eller mindre härdbara, men inte särskilt korrosionsbeständiga. Austeniterna är betydligt …

Läs mer