Om du är trädgårdsintresserad har du nog inte kunnat undgå att stöta på plåtar gjorda av cortenstål. Med sin rostiga yta pryder de allt från offentliga parker till villaträdgårdar. Men varför rostar cortenstålet så snabbt och jämnt? Och varför avstannar korrosionsprocessen?
Cortenstål är rosttrögt
Cortenstål är en stållegering som utvecklades redan 1933 och började 1959 marknadsföras under varumärket COR-TEN av den amerikanska ståltillverkaren United States Steel Corporation. Namnet bygger på två av stålets viktigaste egenskaper, CORrosion resistance (korrosionsmotstånd) och TENsile strength (draghållfasthet).
När corten exponeras för väder och vind börjar ytan snabbt att rosta precis som vilket stål som helst. Men efterhand omvandlas ytrosten till ett tunt skyddande oxidskikt som fäster vid metallytan och förhindrar att fukt tränger in, vilket får korrosionsprocessen att avstanna om än inte upphöra. För att ge cortenstålet dessa rosttröga egenskaper har det en legering bestående av koppar, krom, nickel och fosfor.
Ett trendigt material
Ursprungligen utvecklades corten som ett stål som inte behövde målas för att motstå rost och användes bland annat till broar och containrar. Det var även vanligt som material i skorstenar eftersom cortenstålet inte ändrar storlek vid höga temperaturer i samma utsträckning som vanligt stål.
I dag är det vanligare att det används för mer konstnärliga konstruktioner som fasadmaterial och utomhusskulpturer. Bland annat har huvudbyggnaden vid Odense universitet en fasad i cortenplåt vilket har gett byggnaden smeknamnet ”Rustenborg”.
Under 2000-talet har materialet också blivit allt mer synligt i den offentliga miljön då många landskapsarkitekter gärna använder cortenplåt som stödkanter vid planteringar och estetiska inslag – en trend som även nått in i många moderna villaträdgårdar och heminredningstidningar.
Om du planerar att använda cortenplåt i vårens trädgårdsprojekt, tänk då på att ytan måste vara slät. Uppstår det fickor där vatten kan samlas finns en risk att den skyddande hinnan inte hinner stabilisera sig vilket gör att korrosionsprocessen fortsätter med oförminskad styrka.
Som du säkert förstår är cortenstål inte ett material vi säljer på Damstahl. För även om vi kan uppskatta de estetiska kvaliteterna, föredrar vi stål som inte rostar alls!
Även om Damstahls egen Per Carlsson numera är specialiserad inom rostfritt stål så har han både designat och arbetat lite i cortenplåt. Bilden visar ett sådant exempel. Här ser vi ett vattenspel som han varit med och gjort.
Damstahls egen Per Carlsson har designat detta vattenspel i cortenstål.
Även rostfritt är så klart ett fantastiskt material att använda i trädgården. Kolla in det här altanräcket till exempel!