A2, A4 och A5 – vad är det i skruven?

Att använda rostfritt stål för att tillverka olika typer av fästelement som bultar, muttrar och skruvar är vanligt. Olika miljöer och situationer kräver olika typer av rostfritt stål och innehållet i fästelementet identifieras av en bokstav och en siffra där A2 och A4 är vanligt förekommande sorter. Men det finns fler! Vi tittar närmare på benämningar och stålsorter. 

Skruvar, muttrar och bultar delas in i sorter som A2, A4 och A5. Benämningen berättar ett och annat om sammansättningen i metallen.

Trots att benämningar som A2 (rostfritt stål) och A4 (syrafast stål) berättar för dig vilken typ av skruv du har att göra med, berättar de inte allt om vilken stålsort de är gjorda av. Det går alltså inte att översätta en A4-skruv till den exakta stålsorten enligt EN-standard. Det A-benämningen istället handlar om är en bredare indelning där flera olika stålsorter kan ingå:  

A1 – krom/nickel-stål med svavel vs automatstål 
A2 – krom/nickel-stål vanligt rostfritt 
A3 – krom/nickel-stål stabiliserat med titan, niob och tantal 
A4 – krom/nickel-stål med molybden 
A5 – krom/nickel-stål med molybden stabiliserat med titan, niob och tantal  

På så vis kan ett fästelement med beteckningen A2 vara gjort av till exempel EN 1.4301 eller 1.4306 och ett fästelement av typ A5 kan vara gjort av EN 1.4571 eller kanske EN 1.4580. 

 

Med hjälp av ett molybdentest kan du ta reda på om det är en A2 eller en A4 du har att göra med. Läs mer här!