Hur fungerar en rostfri tvål?

En rostfri tvål sägs vara bra om man vill bli av med fisk- och löklukt på händerna. Men hur funkar det egentligen? Måste det vara en tvål av just rostfritt stål eller går det att använda vilket stål som helst?  

Det måste vara en rostfritt 

Lukten av fisk eller lök är i grunden en svavelförening som fastnat på dina händer. En snabb sökning på nätet ger beskedet att det är kromet från det rostfria stålet som förenas med svavlet och på så sätt neutraliserar lukten. 

Detta stämmer ganska bra, men ändå inte riktigt. Det är nämligen så att krom är ett oerhört stabilt ämne. Vilket på sätt och vis är bra, för om krom skulle utsöndra någon metall över huvud taget, hade det inte gått använda rostfritt tillsammans med livsmedel. 

Rostfri tvål hjälper mot löklukt.

Kromoxid binder mot svavel 

Däremot finns det ett passivt skikt av kromoxid på det rostfria stålets yta. Det är detta passiva skikt som gör rostfritt stål just rostfritt. Kromoxid bildas när stål är legerat med minst 11 % krom och om det samtidigt finns tillgång till syre. Den passiva ytan är extremt tunn, i jämförelse motsvarar den ett vykort som lagts på toppen av en skyskrapa. Det är alltså inte kromet i stålet utan detta passiva skikt av kromoxid som reagerar med svavlet och bildar en luktlös förening i dina händer. 

Med andra ord går det alltså lika bra att använda precis vad som helst som är rostfritt, till exempel en sked eller ett knivskaft. Eller varför inte gnugga handflatorna mot diskbänken? Det fungerar så länge den är rostfri!