Rostfri analys med PMI-pistol

När du får ett stycke nytt, rostfritt stål från fabriken är det ingen konst att veta vilken sort det handlar om. Markeringen berättar ju allt. Men om markeringen saknas, hur gör du då? Det som förr var en kostsam och långsam process som bara kunde utföras med avancerad teknik är idag inga konstigheter. 

A2 eller A4?  

Den enklaste formen av analys är det så kallade molybden-testet. Det är ett test du lätt utför själv och som påvisar om stålet är syrafast eller inte. Här kan du läsa mer om molybden-testet och skillnaden mellan syrafast och vanligt rostfritt stål.

En PMI-pistol är en röntgenapparat som kan avgöra stålsorten på alla typer av rostfritt stål.

PMI-pistolen ger exakta resultat 

Behöver du mer exakt information om sammansättning på ditt rostfria stål kan en PMI-pistol vara till stor hjälp. PMI står för Positiv Material Identifikation och är en enkel handhållen röntgenapparat som riktas mot ytan. Inom en minut får du reda på exakt vilken stålsort du har att göra med. Dessutom lämnas inga märken på stålet. 

Apparaten kan avläsa mycket små skillnader i molybden-halten och berätta exakt vilken typ av syrafast stål du har att göra med. Däremot kan inte röntgentekniken uppmäta kol-halten. Till exempel ser den inte skillnad på EN 1.4301 och lågkolsvarianten EN 1.4307. Men det är inget stort problem då nästan allt rostfritt stål i dag är dubbelklassat 4301/4307. 

Vad kostar en PMI-pistol?  

Det finns en nackdel med PMI-pistolen och det är priset. Räkna med att betala mellan 200 000 kr och 300 000 kr för en pistol. En enkel lösning är att helt enkelt kontakta oss på Damstahl och låta oss hjälpa dig med vår PMI-pistol! Kontakta oss produktspecialister om du är intresserad av att veta mer!