Skinande blank köksinredning flyttar in

Vi vrider tillbaka tiden till 1930-talet. Vad hände i köket? Jo, de rostfria diskbänkarna gjorde sitt intåg i de svenska hemmen.

Till skillnad från tidigare diskbänkar av marmor eller sten med en emaljerad gjutjärnsho, så var den nya rostfria diskbänken tillverkad i ett enda stycke. Dessutom var materialet lättskött och lite fjädrande. Porslin och glas gick inte alls sönder lika lätt. De skinande blanka diskbänkarna gjorde succé. 

Inledningsvis hade diskbänkarna bara en enda fördjupning som var en slasktratt och ville man diska fick man komplettera med en balja vatten som ställdes ovanpå diskbänken.

Under slutet av 1930-talet blev det svårt att få tag på hembiträden och då fick hemmafruarna själva göra allt grovarbete. Diskmaskinen var inte uppfunnen ännu, men någon kom på att man kunde göra en diskbänk med två fördjupningar – en slaskttratt och en diskho så kunde man både diska och skölja. Ett hållbart köksmode som står sig än i dag. Egenskaper som tålig och lätt att hålla ren gör att köksproffsen föredrar en rostfri diskbänk. Inga skarvar, står emot väta och tål dessutom de flesta vätskor. Den rostfria diskbänken är här för att stanna.