Svensk kulturhistoria med rostfri inramning

Var är tändstickorna? Den frågan dyker ofta upp när bordet är dukat och ljusen ska tändas. Då är Hommage av Kristina Stark räddningen. Det är ett fodral i rostfritt stål som ramar in tändsticksasken så snyggt att den blir en inredningsdetalj som gärna får ligga framme på soffbordet. Sen vet alla var tändstickorna ligger.

Kristina Stark är ett begrepp inom svensk formgivning. Hon är formgivaren och industridesignern som med ett medvetet formspråk förenar kultur, tradition och funktion i nya lösningar. Efter sin utbildning i industridesign på Konstfack i Stockholm och produktdesign vid Central Saint Martins College of Art and Design i London arbetade hon bland annat för Höganäs Keramik och Boda Nova innan hon tog steget och startade sin egen produktion under namnet Design: Kristina Stark.
Hommage – med respekt för originalet
Idén med det rostfria fodralet var att ge tändsticksasken med det fantastiska motivet en värdig inramning. Som formgivare har Kristina respekt för andras verk och hade fastnat för konstnären Einar Nermans etikett med Solstickepojken som har prytt askarna sedan 1936.

Därav produktnamnet ”Hommage”. Det är ju en term som ofta används i konstsammanhang när man vill hylla en konstnär med ett annat verk, förklarar hon.

I över 80 år har Solstickepojken funnits på askar i de svenska hemmen och nu var det dags att ge honom en ny inramning – i rostfritt. Den färdiga produkten må se enkel ut, men det har varit många detaljer att ta hänsyn till på vägen.

Jag hade idén klar i huvudet, men sen var det så klart en del att ta hänsyn till innan den blev verklighet. Under framtagningen har det handlat om superprecision. Det var viktigt att fodralet skulle greppa lagom mycket om asken så att det matchar med motivet på den underliggande tändsticksasken och att inte innerasken åker ut. Det rostfria fodralet har lite svikt, det ligger i materialets natur att det rör sig lite vilket är en bra egenskap här.

Kristina valde att använda slipad yta för att skapa ett lite mjukare intryck. Det finns också en funktionell aspekt, trots att det är en produkt som många fingrar på så syns inga fingeravtryck på den matta ytan. ”Hommage” finns för såväl den lilla som den stora tändsticksasken och har blivit en klassiker, precis som tändsticksasken den omsluter. Här kan vi verkligen prata om svensk design hela vägen.

Rostfritt ett inspirerande material
Som industridesigner och formgivare arbetar Kristina med en bredd av material. Under sin tid på Boda Nova fick hon bland formge bestick i rostfritt, ett material hon inspireras av. Bestick ska inte bara vara snygga att duka med utan dessutom noga avvägda så att det är en behaglig känsla när de möter handen och munnen.

En millimeter hit eller dit gör stor skillnad för upplevelsen. Bestick måste ligga rätt i handen, de ska vara mjuka och sköna att greppa om och inte kännas för hårda, förklarar hon.

Rostfritt är ett material hon gärna arbetar mer med: Vi ser fram emot mer Stark form på den svenska designhimlen.