Termosen – frihet att fika överallt

Just nu är det inne att vara ute. Även om kylan dragit in över landet behöver det inte sätta stopp för utelivet. Tvärtom. Fyll en termos med varm choklad eller kaffe och ta fikan utomhus. De flesta termosar är tillverkade i rostfritt stål, ett material som tål att hänga med på spännande äventyr.

Att termosflaskan håller chokladen varm beror på att den har dubbla väggar med vacuum emellan och därmed finns det inget som kan leda bort värme. Vakuumet hindrar värme eller kyla att vandra ut genom väggen i den takt som det vanligtvis skulle gjort – vilket gör att drycken håller sig varm/kall längre. Thermos är grekiska och betyder varm, men en termos kan lika gärna hålla drycken kall.

Principen för termosen uppfanns av skotten James Dewar mot slutet av 1800-talet.
Men det var tysken Reinhold Burger som sökte patent 1903 som han senare sålde till företager Thermos AG i Berlin 1909.

Unna dig en bra termos och fånga vintern. Ge dig ut på promenad, skidtur eller slå dig bara ner på en bänk i parken och njut av att fika utomhus. Även om det är naturen, trädgården eller parken som är det nya mysiga sällskapsrummet – så gäller samma regler här som överallt – håll avstånd för att undvika smittorisken.