Tjernobyl täcks av rostfritt

1986 skakades en hel värld när kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl kollapsade och katastrofen var ett faktum. Idag är området fortfarande mycket farlig med hög radioaktivitet och arbetet med att säkra platsen där reaktor 4 var placerad, har pågått länge.  

Rostfritt val för att klara kraven 

För att innesluta platsen och för att lyckas uppfylla kraven på att strålningen hålls instängd byggs en gigantisk bågkonstruktion. Och för att den ska vara underhållsfri i minst 100 år, har materialvalet fallit på rostfritt stål! Rostfritt stål är det enda materialet som kommer i närheten av att klara kraven och för att minska risken för korrosion kommer avfuktare att användas för att hålla luften torr. 

Själva konstruktionen är gigantisk! 108 meter hög, 162 meter lång och 257 meter bred och med en vikt på 30 000 ton. Själv bågen monteras ihop på behörigt avstånd från reaktorn så att ingen ska utsättas för den höga strålningen. Stommarna till takstolarna och de 580 000 bultarna är tillverkade i svart stål medan in- och utsidan täcks av rostfria plåtar. När hela bågen är färdig skjuts den in över reaktorn på två specialbyggda, teflonklädda, rostfria rälsar.