I Roslagen hittar vi Norrtelje Brenneri som gjort sig kända för sin tillverkning av fruktdestillat, gin, ekologisk whisky och premiumpunsch. Men i coronakrisen har företaget styrt om produktionen till lokalproducerad handsprit för att möta de nya behoven på sjukhuset i Norrtälje.
Kristina Anerfält-Jansson äger och driver bränneriet tillsammans med sin man Richard Jansson. Hon är femte generationen på gården där Norrtelje Brenneri har sin verksamhet. Idéen att starta bränneri föddes efter ett besök hos en vintillverkare på Åland för 20 år sedan. Väl hemma igen startade en omfattande renovering av gårdens lada som sedan 2002 rymmer bränneriet.
Kristina, som tidigare var omsorgschef på Norrtälje kommun, och hennes man Richard, som var sjöingenjör, bytte båda karriärer och blev spritproducenter. Idag är de kända bland finsmakare och konnässörer och har kammat hem flera priser. Nu är de dessutom kända för sina leveranser av handsprit till vården.
Med corona följde nya behov
Alla ställdes inför nya utmaningar när pandemin var ett faktum. På Norrtelje Brenneri insåg man snabbt att de nya reglerna med begränsade folksamlingar skulle få stora konsekvenser för företaget. Därför började man fundera på vad man kunde göra för att hålla igång affärerna och samtidigt hjälpa till på något sätt. Lösningen blev att tillfälligt ändra inriktning från att destillera exklusiva drycker som tappas på vackra flaskor till att producera handsprit på plastdunk.
När beslutet väl var taget visade det sig att det var många nya utmaningar.
– Vi fick god hjälp på vägen och det behövs, för vi har att göra med stora och många myndigheter, berättar hon.
Snart var all dokumentation på plats och den 24 mars i år kunde Norrtälje sjukhus ta emot sin första leverans.
Hela Sverige jagade handsprit och efterfrågan var avsevärt större än utbudet. Borta i kommunhuset drog man en lättnadens suck när Kristina och hennes man Richard dök upp med lokalproducerat alternativ.
Sprit som sprit kan man tro, men så är det inte. Även om grundtekniken är densamma så är det stor skillnad att ta fram handsprit jämfört med en god whiskey och man använder helt andra råvaror.
– Jag har alltid fokuserat på smak och det får jag tänka bort nu när vi tillverkar handsprit. Handspriten ska bestå av 70 procent sprit och ska dessutom vara denaturerad, det vill säga otjänlig att äta eller dricka, förklarar hon.
Två stora kopparpannor och en mängd blänkande rostfria rördelar gör att man imponeras av den långa vägen från råvara till färdig sprit. Nu mäskas två kubik mäsk om dagen. Kristina hoppas att de vackra tankarna snart kan användas till det som de är ämnade för.
– Vi vill ju hellre tillverka goda drycker än något man tvättar händerna i, men så länge vården behöver vår hjälp känns det bra i själen.