Från odlingen till flaska genom rostfria rör

I mitten av maj och ett par veckor framåt är det magiskt på Österlen. Hundratals fruktträd står i blom och bildar ett hav av rosavita blommor. Lika vacker är hösten, när blomsterhavet förvandlats till äpplen med rik arom.

Klimatet på Österlen är rena paradiset för en äppelodlare. En man som snabbt förstod att äppleträden skulle trivas bra var Henric Åkesson som 1888 planterade de äppleträd som skulle bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling i Kivik. Därmed la han också grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri som drivs vidare av syskonen Kristina Levinsson och Bengt Åkesson.
– Traditionen fortsätter. Äpplet faller inte så långt från trädet och även nästa generation har ärvt intresset för äpplen och för företaget, berättar Bengt Åkesson.

Mustmeister – mästare på must

Bengt Åkesson är Mustmeister eller mustmästare som det heter på svenska. Titeln innebär att han vet vilka sorter och vilken mognad som ska till för att göra den bästa musten. En finsmakare på äpplen. Han väljer gärna äpplesorterna Gravensteiner, Cox Orange och Belle de Boskoop till sin goda must.

– Jag fascinerades av tekniken och maskinerna i musteriet och började hjälpa till redan som 6-åring, förklarar han.
Att göra must och cider är ett hantverk han lärt sig från grunden. Råvaran är viktig. Äpplemust är råsaften man får fram när man pressar ett äpple. Själva pressningen äger rum när äpplet nått rätt mognadsgrad.

 – Fördelen med äpplen är att de kan fortsätta att mogna i fruktlådor efter man plockat dem. Vindruvor däremot måste skördas vid exakt rätt tid.
Som den mustmästare han är, smakar han sig fram och blandar äpplesorter så han får fram rätt balans i socker och syra för att få den tänkta slutprodukten.

När blandningen är bestämd tippar man äpplena i rostfria cisterner som rymmer runt 15 ton äpplen var. Äpplena åker på transportband, de sköljes och man tar bort all dålig frukt för hand. Därefter krossas och pressas äpplena och blir till must eller cider.

Likt champagne jäses äpplena på flaskan

Den behöver inte innehålla alkohol, men om den gör det så får den aldrig innehålla mer än 8,5 % vol – då räknas den som fruktvin och det är något helt annat.
Cider kan vara både stilla eller mousserande. Enklare cider görs genom att man tillsätter kolsyra till drycken efteråt, medan den exklusivare varianten flaskjäses, precis som med Champagne.

Rostfri väg från äpple till flaska

I mitten av 1960-talet gjorde det lilla musteriet en resa till modernt industriföretag. 1969 kom första cidertillverkningen med klassikern Kiviks Herrgårdscider som blev en succé. Företaget växte och på 1980-talet tog man steget att utveckla mousserande vin, vilket också det blev en succé.

 Moderna förpackningslösningar och flexibla förpackningslinjer gör att företaget idag har hög produktionskapacitet och kan erbjuda sina tjänster även till andra varumärkesägare. Förr i tiden användes andra material men idag är allt syrafast och rostfritt i den skinande blanka produktionen.
– Äppelsyran är aggressiv så därför är allt från ventiler till tankar och rör tillverkat av rostfritt stål, förklarar Bengt.

Snart hittar du årets skörd på flaska

Årets skörd av äpplen kommer att finnas ute i butik månadsskiftet september/oktober. Vill du handla på musteriet går det bra att besöka musteributiken. Då har du samtidigt möjlighet att ta en titt på de vackra äppleträden som producerar äpplemust och cider till hela landet. Kiviks Musteri har expanderat och tagit över Solnäs Gård i Fjelie utanför Lund – ett trevligt utflyktsmål med både gårdsbutik och café väl värt besöket. Efteråt kan du kanske se och smaka skillnad på Ingrid Marie och Rubinola och alla de andra svenska sorterna. Läs mer på deras hemsida: https://www.kiviksmusteri.se/sv/besoek-oss/solnaes-gard/