Svensk ingenjörskonst och rostfria filter – rena drömmen för fina fisken

I Sverige är vi bra på vattenrening, men vi är inte så långt framme när det gäller att odla fisk som vårt grannland Norge. Det menar Nils-Åke Persson som startade företaget NP Innovation 2013 med kontor i Malmö.

Företaget bygger filter och CO2-luftare för vattenrening, skräddarsydda för att passa varje enskild anläggning. Man har riktat in sig på fiskodling – ett område som haft en intressant utveckling de senare åren. Kunderna finns bland annat i Norge som har världens största laxodling. Andra länder som simmar upp som fiskodlare är Skottland, Chile, Nederländerna och länderna i medelhavsområdet.

Att Norge tagit ledningen i laxfisket förklaras av att man har tillgång till rent havsvatten längs en lång kustlinje och att den varma Golfströmmen ligger strategiskt bra för att skapa en gynnsam temperatur, men också att man har alla fjordarna som lämpar sig för laxodling.

Bild t.v: Montage av NP C02-luftare som även denna är tillverkad av ca 70% rostfritt stål.

70 % i rostfritt stål

Allt fler fiskodlingar använder saltvatten och NP Innovations filter för vattenrening måste därför vara av högsta kvalitet för att stå emot korrosion.

– Grundkonstruktionerna är i plåt. Våra produkter består av cirka 70 % rostfria delar och materialkraven är höga, berättar Nils-Åke Persson som arbetat med vattenrening sedan 80-talet och vid det här laget är ett bekant namn i branschen.

En del fisk föds upp som yngel inomhus för att sedan hamna i havet. En ny trend är också att odla fisk på land där det tidigare var omöjligt. Med recirkulerande vattenbruk finns teknik för att filtrera och återanvända samma vatten. På så sätt kan man odla fisk med en liten mängd vatten.

– Man behöver bara ta in en liten del nytt vatten, resten är återanvänt vatten som renats, berättar Nils-Åke Persson.
Denna teknik kallas RAS som står för Recirkulerande Akvatiska System. Vattnet renas genom olika filtreringar och mättas med syre för att fisken ska få bästa förutsättningar.

Tillverkning av NP Trumfilter

Fiska rätt och tänk på miljön 

Att producera ett kilo fisk kräver mindre resurser än att producera ett kilo kött. Men håll gärna utkik efter kravodlad fisk så äter du med gott samvete.
Sverige har ett bra regelverk när det gäller fiskeri, men en stor del av den fisk vi äter är importerad eller fiskad internationellt.
Företaget ”Gårdsfisk” i Skåne arbetar med att utveckla ett integrerat lant- och vattenbruk som ska göra det möjligt att äta fisk utan att förstöra miljön. Det här kan bidra till att skapa en levande landsbygd och gör det enklare för alla restauranger att erbjuda närodlad fisk på menyn. Man köper fisken från bonden som odlar fisk helt enkelt.

Fiskelycka kollegor emellan

– Fiskodling är en internationell bransch, men med få aktörer vilket gör att man snabbt lär känna varandra. Det är en rolig bransch med pionjäranda. Här möts ny biologi och ny teknik och vi hjälps åt för att göra nya framsteg, avslutar Nils-Åke.

Bilden är från Holland och visar två skivfilter tillverkade av EN1:4462. De är nu i full drift i Europas största odling för Yellowtail Kingfish, en fiskart som blivit väldigt populär för sushi.