Då kan skorstensrören tillverkas av rostfritt

Rökgaskanaler till braskaminer byggs oftast i cortenplåt, men i vissa fall kan det löna sig att använda ett syrafast, rostfritt stål istället. Som i situationer när det finns risk för att kondens bildas i rören. Då kan det verkligen vara en bra idé att fundera över materialvalet.   

Kondens i röret ställer till problem 

Kondens i skorstensrör kan uppkomma dels genom att regnvatten letar sig ner genom skorstenen eller om rökgastemperaturen understiget +85 grader Celsius. Det som då händer är att svavel som finns i röken blandar sig med vätan och bildar svavelsyra. Och svavelsyra är som vi vet kraftigt frätande! Något som ett syrafast stål som EN 1.4404/316L klarar bättre äcortenplåt.   

Det går också att påverka rökgastemperaturen genom isolering och val av proportioner på röret. En högre rökgastemperatur minskar även risken sotavlagringarSom alltid när det gäller braskaminer och allt som rör konstruktionen av dem, är det bäst att rådfråga ett proffs! 

 

Här kan du läsa om hur PREN-talet används för att rangordna syrafast rostfritt stål.

Visste du att det går fint att bygga pool i rostfritt? Här hittar du många tips och råd om vad du ska tänka på och vilka material du ska välja.