Med pressfittings går arbetet både snabbare och smidigare

Att gänga och löda rörkopplingar för diverse media var länge det enda sättet att bygga rörsystem. Men nu finns pressfittings, ett enkelt och smidigt system för att sammanfoga rördelar.
– Jag sparar oerhört mycket tid genom att använda pressfittings, säger Martin Lindau på Skyhawk AB.

Pressfittings spar tid och pengar

Martin Lindau har arbetat med montage inom livsmedelsindustrin i 25 år men valde för drygt tre år sedan att starta ett eget företag, Skyhawk AB, som arbetar med både nybyggnation och renoveringar. Han fick ett kontrakt med Oatly och arbetet har efterhand expanderat, så nu lägger han nästan all sin tid där.
– De expanderar kraftigt, just nu bygger de ut i Landskrona och ska fördubbla kapaciteten, berättar Martin.
Det innebär en hel del rördragningar och det var i samband med det som han började jobba med pressfittings.
Pressfittings är ett system med rör och delar som kan sättas ihop i olika kombinationer innan något slutligen fästs ihop. Blir inte dragningen som man önskar är det lätt att byta plats på delarna innan de pressas ihop. I kopplingen sitter en packning och när denna pressas samman med hjälp av backarna i pressverktyget så tätas kopplingen av sig själv.
– Pressfittings är lite dyrare, särskilt böjarna, men det tar jag igen i lägre arbetskostnad, berättar Martin. Det går mycket snabbare, runt 20 procent av normal arbetstid. Så även om pressfittings är dubbelt så dyra så tjänar jag in ännu mer på den minskade arbetstiden.

Enkel och smidig hantering

Pressfittings är hälften så tjocka i godstjockleken och finns i dimensionerna 12–108 mm. De är tillverkade i 316L och kan användas i många olika miljöer, från -20 grader Celsius till +120 grader Celsius och ett maxtryck på 16 bar.
Jämfört med den traditionella gängtejpen undviker man med pressfittings läckande skarvar för att man missat att ”riva” gängan eller lindat med för lite gängtejp. Något som både är frustrerande och tidskrävande när man ska rensa gängorna och börja om från början. Dessutom riskerar man inte att förlora fästet med gängningen och kan lättare pressa ihop kopplingarna.
– En annan fördel med pressfittings är att jag enkelt kan byta ut eller lägga till en del, menar Martin. Normalt behöver jag gasfylla hela ledningen, men med pressfittings är det bara kapa upp och sätta in det, allt är klart på fem minuter. Det är också enkelt om jag vill bygga på systemet längre fram och till exempel addera en ventil.
Martin använder pressfittings för bland annat vatten, luft, ånga och energivatten, men inte i de rena livsmedelsklassade systemen. På Oatly i Landskrona innebär det att han löpande måste beställa en stor mängd rör.
– Därför är det positivt att Damstahl har ett stort sortiment av pressfittings och kan leverera även i stora dimensioner som jag behöver ibland, säger Martin. Allt finns alltid hemma och jag har det jag behöver dagen efter. Dessutom har de bra priser på pressfittings jämfört med konkurrenterna.

 Vill du läsa mer om hur pressfittings fungerar hittar du ett bra inlägg för detta här

Om du är nyfiken på pressfittings och vill veta mer är du välkommen att höra av dig till någon av våra kunniga säljare. Du hittar dem här.