Ett ljusregn faller från Louvren Abu Dhabis rostfria tak

På Louvren Abu Dhabi skyddar rostfritt stål inte bara den unika konsten, den blir faktiskt konst i sig själv. Museets spektakulära tak är gjort av rostfritt stål för att hålla i en av världens mest korrosiva miljöer. På insidan dansar solstrålar över ytorna och skapar en upplevelse som saknar motstycke.

Rostfritt gör Louvren Abu Dhabi till en magisk plats

Där öknen möter havet i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten tycks en massiv kupol av rostfritt stål och aluminiumstjärnor sväva över marken. Men den prisbelönte arkitekten Jean Nouvels skapelse är ingen hägring. Den rostfria stålkonstruktionen täcker nya Louvren Abu Dhabi, en museistad som består av 55 olika byggnader. Designen är ett konstverk i sig.

Eftersom det sällan regnar i den arabiska öknen behövde kupolen inte vara helt tät. Som genom en uppochnervänd flätad korg silar solljuset in genom taket och skapar skuggspel på väggarna som kallas ”Regnet av ljus”. Takkonstruktionen har sitt ursprung i de flätade palmblad som traditionellt använts som solskydd på byggnader i emiratet. Efterhand som dagen fortskrider flyter spridda solfläckar över ytorna som svävande diamanter. Effekten är inspirerad av de delvis täckta gränder som finns på de arabiska basarerna.

Louvren rostfritt-Abu Dhabi

Ett tak av stjärnor

Ljuset silar in i byggnaden genom en ”nebulosa av stjärnor” som väger över 7 500 ton, lika mycket som Eiffeltornet. Taket består av 7 850 stjärnformade delar som delvis täcker varandra i åtta olika lager. De yttre rostfria stållagren separeras från de inre aluminiumlagren genom en fem meter hög fristående stålkonstruktion. Totalt består lagren av nästan 460 000 geometriska skärningspunkter som länkas till varandra via fler än 410 000 fästpunkter. Dessutom varierar stjärnornas vinklar mellan de olika lagren, vilket påverkar ljusets passage.

Stålstrukturen som skiljer de olika lagren är tillverkad av 85 element som i sin tur består av elva unika moduler som var och en i genomsnitt väger 50 ton. Konstruktionen målades med färg som reflekterar infrarött ljus för att ytterligare sänka temperaturen på insidan.

Blockerar effektivt solljuset

Med en enkel form, en kvadrat omgiven av fyra trianglar, skapar stjärnorna intrikata mönster som påminner om de som finns i traditionell arabisk konst och arkitektur. Resultatet har blivit både en spännande visuell komplexitet och en väl fungerande passiv isolering för museets anläggningar. På dagtid blockerar kupolen 98,9 procent av solljuset vilket bidrar till att skapa en stabil temperatur för både konstsamlingarna och besökarna. Och det solljus som faktiskt tränger igenom skapar dansande solkatter på väggar och golv. På natten är rollerna omvända då 4 500 projektorer lyser genom kupolen med fragmenterade ljusstrålar vilket får byggnaden att påminna om en imponerande månbelyst kristall som syns långt ut till havs.

Tog fem år att konstruera

Att designa taket på Louvren Abu Dhabi var en rejäl utmaning. Ingenjörerna analyserade hur solen rörde sig över platsen under 365 dagar i rad och använde det senaste inom BIM, Building Information Modelling, för att beräkna den perfekta placeringen av kupolens alla stjärnor. För att fullt ut kunna testa hur det skulle fungera i verkligheten byggdes även en modell i skala 1:200 plus en sektion av taket i full skala. Hela design och konstruktionsfasen tog mer än fem år.

Förutom den komplicerade geometrin har även kupolens material stor betydelse för att skapa ett regn av ljus. Pressad aluminium användes för de åtta lager av stjärnor som sitter innerst, dels för materialegenskaperna men också för ljusreflektionen. De fyra översta lagren tillverkades av rostfritt stål. Dels för att de är mest exponerade för klimatet, men också för att de är de mest synliga. De 4 481 stjärnorna i de yttre lagren täcktes på ovansidan med en 0,8 millimeter tjock plåt tillverkad av duplexstål. De fästes sedan mot aluminiumkonstruktionen med neoprenisolerade kopplingar för att undvika galvanisk korrosion i aluminiumet. För att helt separera de två metallerna täcktes undersidorna av den rostfria stålplåten med en korrosionsskyddande film i polyeten.

Utsatt läge krävde duplex

Louvren Abu Dhabi befinner sig i en av världens mest korrosiva miljöer, på en ö som är exponerad för både ökenhetta och hög luftfuktighet, omgiven av salta oceanvågor. För att motstå denna extrema påverkan användes duplex rostfritt stål av typ 2205 med tre procent molybden. Tack vare en högre halt molybden har stålet betydligt högre korrosionsmotstånd än typ 316 austenitiskt rostfritt stål med två procent molybden, som ofta brukar användas i mindre aggressiva kustnära miljöer. En matt ytbehandling förhindrar att starka solblänk uppstår samtidigt som taket reflekterar de skiftande färgerna i ljuset under dagens gång. Även på andra platser i museet, som i galler, gångvägar och nät används rostfritt stål av typ 1.4462. Totalt användes 300 ton av materialet i konstruktionen.

Armeringsjärn i rostfritt stål användes för att stärka de 4 500 vattentäta betongpålar som borrades 15 meter ner under havsnivån och på vilka hela museets plattform vilar. Samma typ av armeringsjärn användes i de 280 nedsänkta pelarna, de avskärmande betongväggarna och i en speciellt konstruerad skyddsmur som ska skydda museet från bland annat stormar och båtkollisioner. I dessa applikationer valde man duplex rostfritt stål 1.4362 med 0,3 procent molybden. Tillsammans med högpresterande betong gav denna legering både ett högt korrosionsskydd och hög formbarhet.

Louvren rostfritt-Abu Dhabi

Beundrare av Louvren Abu Dhabis konstkollektion behöver alltså inte oroa sig för att konstverken ska påverkas av salt från havet eller öknens sol. Vilande på en tron av betongpelare armerade med rostfritt stål, skyddad av en vallgrav förstärkt med rostfritt stål och krönt med en kupol av rostfritt stål är konsten och besökarna skyddade från alla håll och kanter.

 

Om du också har planer på att  skapa något både vackert och hållbart och funderar på vilken typ av rostfritt stål som är lämpligt, tveka inte att höra av dig till någon av våra kunniga säljare!