Möt The Kelpies – stålhästarna som byggde Skottland

Mitt i det stora parkområdet Helix i Skottland tränger de upp ur marken – The Kelpies. Två gigantiska hästskulpturer som når 30 meter upp i luften. Faktum är att det är den största hästskulpturen i världen. De är en mäktig sak att uppleva där kombinationen av konst, ingenjörskunnande och rostfritt stål gör ett outplånligt intryck. 

The Kelpies är en ikonisk del av landskapet 

Namnet The Kelpies syftar på de mytologiska bestar som kunde anta olika skepnader och som ansågs ha samma kraft och uthållighet som 100 hästar. Samtidigt är de enligt konstnären Andy Scott en hyllning till alla de hästar som hjälpt fram Skottland genom industrialiseringen, dragit de vagnar och plogar, pråmar och kolbåtar som formade regionens struktur.  

Hans vision var att skapa en skulptur som utgjorde ett monument över hästen och en hyllning till de förlorade industrierna i Falkirk-regionen och Skottland i övrigt. Men samtidigt även en symbol för dagens Skottland, lika stolt och majestätiskt. 

De stora hästskulpturerna The Kelpies som finns att se i Skottland.

Ingenjörskonst på hög nivå 

The Kelpies är en spännande blandning av tekniska lösningar, gediget hantverk och konstnärligt uttryck. Skulpturerna uppfördes på rekordtid, endast 90 dagar, en teknisk utmaning bara det. Grundstommen består av två stora stålkonstruktioner som utgör hästarnas ”skelett”. Stålskeletten kläddes sedan med 928 unika plattor i rostfritt stål som skapar ett ständigt varierande mönster. Totalt väger varje häst 300 ton och är 30 meter hög.  

Bortsett från att vara inspirerade av mytologiska bestar har The Kelpies även mer ordinära förebilder. Nämligen de två Clydesdale-hästarna Duke och Baron som också fick äran att närvara på den stora invigningsceremonin i november 2013. 

 

The Kelpies byggdes på 90 dagar. Hela förloppet filmades med stop-motion-teknik så här kan du se det ske på bara sju minuter! 

Det finns fler platser som kan stoltsera med imponerande konstverk av rostfritt stål. Här kan du läsa om den rörliga och rostfria skulpturen av Kafka i Prag Ännu fler rostfria sevärdheter hittar du här.