Extratillsatser i stålet – som extraingredienser i bullarna

Har du funderat över varför en rostfri stång ibland är så hård? Svaret står att finna i stålets recept. Konsten är att lägga i lite extra hemliga ingredienser, precis som när du gör kanelbullar. Här får du ett recept på hur stålet görs mjukare och kanelbullarna godare från vår produktspecialist Tord Nilsson. 

Grundreceptet skapar en hård rostfri stång 

En norm för en stålsort kan liknas vid ett recept som beskriver vad som måste ingå för att slutresultatet ska bli det som receptet utlovar. Alla stålverk följer recept för en stålsorts norm, precis som jag följer recept när jag bakar. När verken gått igenom hela receptet har de bevisligen tillverkat rostfri stång. På samma sätt har jag färdiga bullar när jag kommit till punkt åtta i receptet bak på mjölpåsen 

Det tråkiga är att alla mycket hellre vill äta min mors kanelbullar, fast vi följer samma recept. Min mor har nämligen en liten hemlighet, hon lägger till ingredienser som inte står i receptet. Vaniljsocker, kardemumma och mandelmassa. Vilket gör dem godare än mina. 

För att stålet ska bli en viss sort är det viktigt att följa ett recept. Men ibland tillsätts en del extra ingredienser.

Lite extra ingredienser gör susen 

För både när det gäller rostfritt stål och bullar kan den som vill göra extra tillägg. Alla stålverk tillverkar rostfritt enligt recepten för de olika normerna, men vissa verk lägger till extra ingredienser. Detta kan göra att produkten på olika sätt upplevs som bättre.  

Kalcium minskar slitaget 

Verktyg som används till rostfritt stål slits på grund av aluminiumoxider i stålet som är extremt hårda. Aluminium och syre finns båda som föroreningar i det rostfria stålet och aluminiumoxider bildas när de två förenar sig. För att göra stålet mindre hårt och för att minska uppkomsten av verktygslitage väljer en del verk att tillsätta ämnen som inte står med i norm-receptet. 

Oftast tillsätter man då kalcium som är väldigt oädelt och som i sin tur binder syret och bildar kalciumoxider som är mjuka oxider. Kalcium påverkar inte spånbrytandet på samma sätt som svavel, men minskar verktygsslitaget avsevärt. Till skillnad från svavel har kalcium normalt sett ingen negativ inverkan på korrosionsbeständigheten. 

Den absolut största majoriteten av de stänger som Damstahl säljer är från Ugitech och fram till år 2019 köpte vi deras serie som heter UGIMA (MA= Machinability). Från och med 2019 är de stänger som kommer in från Ugitechs nya förbättrade stångserie – UGIMA® -X. UGIMA® -X kan du läsa mer om här.