Hur går det för plåtarna?
Då var det tid igen med nya foton på plåtarna av olika kvaliteter som hänger i tuff havsmiljö. Som vi kan se har där inte hänt så mycket under de senaste månaderna. Även om det i kalendern har varit sommar så har det inte påverkat plåtarna i någon större grad. Jag tror det har att göra med den ganska frekventa nederbörden. Den har gjort att det kommit färskt regnvatten med jämna mellanrum på plåtarna och sköljt bort kloriderna (bland annat saltet).
Detta visar också vikten av rätt konstruktion. Att man till exempel inte bygger in stålet, vilket kan hindra att naturens egna dusch med regnvatten inte kommer åt att spola bort klorider. Speciellt i sådana här aggressiva miljöer.
Ett nytt experiment i experimentet har tillkommit!
Detta experiment handlar om samma kvaliteter men om olika ytor. Med detta experiment kommer vi att se skillnaden på motståndskraften mellan en 2B (blank yta), en slipad (repig yta) och en spegelpolerad yta.
De olika Ra-värden är:
- 0,2-0,35 my – 2B (tjocklek 1 mm)
- 0,55 my +/- 0,15 – vanligaste slipade ytan
- 0,05 my eller bättre – spegelpolerad yta
När jag svetsade plåtarna så bara smälte jag ihop dem utan tillsats. Därefter körde jag bara lite med Scotch Brite och efteråt betades svetsarna.
Dessa plåtar har hängt uppe i en månad när fotot togs och redan ser man korrosion i svetsen på ferriten EN 1.4016. Detta medan de andra tre stålsorterna/ytorna har klarat sig fint.
Upplever ni plåtarna i detta experiment lite blåaktiga, så är det på grund av att vädret var underbart denna dag och att himmeln speglas i plåtarna. Himmeln var, som alltid här i Malmö, HIMMELSBLÅ!
Mer om korrosion och nästan allt du behöver veta på området hittar du i boken Rostfritt stål och korrosion.