Gör en rostfri konstrunda i Sverige i sommar

Våren 2019 såldes skulpturen ”Rabbit” for nästan en miljard kronor på en auktion i New York. Vi vill ju gärna tro att det höga priset berodde på att den var tillverkad i blankpolerat rostfritt stål, men det faktum att den världsberömde konstnären Jeff Koons skapat den kan givetvis också ha inverkat.
Men han är inte den enda konstnär som fascinerats av materialets egenskaper och möjligheterna att behandla ytan för att skapa olika uttryck. Därför tänkte vi ge dig tips till en rostfri konstrunda som tar dig runt Sverige. Dessutom är alla skulpturerna offentliga, vilket innebär att du kan se dem helt gratis!

Jeff Koons ”Rabbit” såldes för nästan en miljard kronor på auktion. Vi tipsar om skulpturer i rostfritt du kan se helt gratis.

Kulan i luften, Göteborg
Har du vägarna förbi Göteborg finns det en hel del att titta på. Om du är inte bara är konstintresserad utan även fotbollsintresserad kan du spana in ”Kulan i luften”. Det är ett konstverk av Jan Wickelgren i rostfritt stål som är uppställt utanför Nya Ullevi vid Sven Rydells plats i Göteborg. Det skänktes av SKF i samband med Nya Ullevis 25-årsjubileum 1983 och tillverkades vid Degerfors järnverk samt polerades vid NOHAB.

 

Fina fisken, Göteborg
Säga vad man vill, men Göteborg har verkligen förstått det här med skulpturer i rostfritt stål. ”Fina fisken” är en skulptur i rostfritt stål i en fontändamm på den norra delen av Doktor Fries torg i stadsdelen Guldheden i Göteborg. Skulpturen är gjord av Palle Pernevi och invigdes 28 september 1961. Konstnären svetsade och satte samman de olika delarna helt på egen hand och de fem vattenstrålarna i bassängen ska associera till platsen där konstverket tillverkades, nämligen Lyrön i Bohuslän.

 

Gud Fader på Himmelsbågen, Nacka Strand
Självaste Carl Milles har skapat ett storslaget verk i rostfritt stål. Hans ”Gud Fader på Himmelsbågen” är en bronsskulptur som hänger ut över vattnet på en 18 meter hög parabelformad båge i rostfritt stål. 1946 när Carl Milles började skissa på den var tanken att den skulle stå utanför det nybildade Förenta Nationerna i New York. Men FN tyckte att det fanns viktigare saker att lägga pengarna på, så först 1995 förverkligades skisserna och skulpturen invigdes av självaste Kung Carl Gustav. Bågen, som tillverkades på donationsbasis i Avesta av Avesta Sheffield, föreställer himlavalvet. Vid dess fot står en ängel och räcker stjärnor till Gud Fader, som placerar ut dem på himlavalvet.

 

Sverigeväggen, Stockholm
Siri Derkert är känd bland annat för sina konstverk i betong på T-centralen och Östermalms tunnelbanestation. Men hon har också utforskat rostfritt stål. Hon fick i uppdrag att utsmycka Sverigehusets fasad mot Kungsträdgården och valde att skapa ett collage med metallplattor, stålreliefer, text, ristningar och notskrift. ”Sverigeväggen” består av en stor metallplatta i rostfritt stål med format 325 x 415 cm. På denna platta finns ristningar och collageteknik med fastsatta element i stål, betong och mässing. Derkert värnade om miljön, freden och kvinnornas rättigheter, och därför var temat för Sverigeväggen freds-, kvinno-, och miljökamp.

 

Norra skenet, Umeå
Från Stockholm vidare norrut till Umeå. Här hittar vi ”Norra skenet” av Ernst Nordin. Den kom till i samband med utformningen av Umeå universitets campus. Då utlystes en riksomfattande tävling, vilken vanns av Ernst Nordin med Norra skenet 1967. Skulpturen restes ursprungligen 1969 och flyttades 1995 till sin nuvarande plats vid Universitetsdammen för att ge plats åt Lärarutbildningshuset. Skulpturen har en diagonal komposition med fyra ben och består av hopsvetsade fyrkantsrör i polerat rostfritt stål med ett inbyggt strålkastarsystem.

Om denna inrikes rostfria konstresa ger dig inspiration till några egna kreativa idéer, tveka inte att höra av dig till någon av våra kunniga säljare. De vet allt om vilken typ av rostfritt stål som kommer att kunna förverkliga dina konstnärliga ambitioner.