Tänk musik, tänk stort, tänk rostfritt

En av de stora arkitekterna i moderna tid är den kanadensisk-amerikanske Frank Gehry som utmanat och skapat spektakulära byggnader. Han har bland annat gjort sig känd genom projekt som Guggenheim Museum i Bilbao och the Walt Disney Concert Hall in Los Angeles.

Mot slutet av 1980-talet donerade Lilian Disney en ansenlig summa för att bygga ett konserthus i Los Angeles till minne av sin make Walt Disney. Arkitekten Frank Gehry ritade då en byggnad med böljande fasadelement i rostfritt stål.

Men det blev starka reaktioner när det stod klart 2003. Grannarna klagade på den skinande stålkonstruktionen – dom bländades av den rostfria fasaden. Nu är det annat ljud i skällan. Idag räknas Walt Disney Concert Hall som ett av Los Angeles landmärken och är ett av de mest sofistikerade akustiska konserthusen. Walt Disney Concert Hall är hemadress för symfoniorkestern Los Angeles Philharmonic som går under namnet LA Phil. Auditoriet rymmer 2 200 musikälskare.

Mästerlig arkitektur börjar som lek

Frank Gehry har alltid haft modet att tänja gränserna. I en modernistisk anda har han ritat skulpturala byggnader med geometriska storformer. Oväntade former som bryter mot konventionella byggnadskonstruktioner. Och han har vågat utmana med material som drar blickarna till sig.

Han är arkitekten som blandat former och material på ett lekfullt och modigt sätt. Förklaringen till hans säregna stil sägs komma från barndomen. Tillsammans med sin mormor ägnade han timmar åt att bygga upp fantasistäder på vardagsrumsgolvet. Den konstnärliga sidan uppmuntrades också av att hans mamma tog honom runt på flera museer och satte konstböcker i händerna på honom. Till slut började han utbilda sig på University of Southern California samtidigt som han försörjde sig som lastbilschaufför. Karriären bakom ratten byttes till en lång arkitekturresa. Efter många spännande byggnader i USA blev det han som fick rita Guggenheimmuseet i Bilbao 1997. The New Yorker utnämnde skapelsen till “1900-talets mästerverk” och Vanity Fair utnämnde Gehry till seklets viktigaste arkitekt. Och i LA har han skapat en konserthall som inte rostar.