Vi har fått en intressant fråga som handlar om en fällbar brygga för dykare som ska monteras på Västkusten. För det mesta kommer bryggan att vara upphissad ur vattnet och kommer inte att skyddas av något tak. Bryggan är ritad och konstruerad i Duplex EN 1.4462 men nu undrar frågeställaren om det skulle fungera lika bra med syrafast EN 1.4404.
Regnet är till fördel
Vi börjar med att titta lite på omständigheterna. Att konstruktionen ligger precis i anslutning till havet kommer innebära stort slitage, inte minst från havsvattnet. Att den inte sitter under tak är dock en fördel eftersom regnvatten får chansen att tvätta bort kloriderna från stålet. Men korrosion kommer ändå att bli det stora problemet här.
PREN-talet är en bra jämförelse
Om vi jämför de två materialens PREN-tal så märker vi en stor skillnad: Duplexen EN 1.4462 har ett PREN-tal på 30,9 och den syrafasta EN 1.4404 ett PREN-tal på 23,1. Det innebär att EN 1.4462 klarar korrosion mycket bättre än EN 1.4404. Det gör Duplexen till ett bättre val.
Å andra sidan hittar vi många komponenter på fritidsbåtar som är tillverkade i just EN 1.4404. Och de klarar sig ju bra i havsmiljöer! Men det är då viktigt att tänka på att undvika spalter, järnkontamineringar och att efterbehandla både svetsar och hela den värmepåverkade zonen. Anlöpningar och fel i svetsgeometrin kommer annars att orsaka korrosion. Var mycket noggrann och välj helst att beta av för att återställa ytan.
Glöm inte det viktigaste – hållfastheten
En annan fråga att ta ställning till är om EN 1.4404 klarar belastningen. EN 1.4404 har bara ungefär halva sträckgränsen än EN 1.4462. Men för att kunna veta mer om det behöver vi titta närmare på ritningarna.