Det är ju inget nytt att bada bastu, men just nu är det verkligen i ropet. Och visst hör det årstiden till när vinterkylan kommer längtar man in i värmen – eller ut på bastuflotten – som vilar på rostfria pontoner!
Vår trendspaning visar att i Sverige gör bastun come back. Ett bastubad består av tre delar –uppvärmning, avkylning och vila – så det är långt ifrån något man stressar igenom. Du blir ren utanpå och inuti, dessutom är det avkopplande. Och får man tro alla hälsomagasin är det ju rena rama mirakelkuren.
Bastuutbudet är rikt. Det finns allt ifrån hopfällbara enmansmodeller, som knappt tar någon plats alls, till stora, lyxiga basturum med plats för hela släkten. Några som gett bastutrenden extra flyt är Moraflotten. När företaget fick ny ägare för något år sedan bytte man material i pontonerna från svartplåt till rostfri, syrafast 1,5 mm plåt. Förklaringen var att kvalitet, stabilitet och miljön blir så mycket bättre. Företagets egna tester visade stor skillnad på hur flotten betedde sig i vattnet. Med rostfri, syrafast plåt minimerades krav på underhåll och bastuflotten kunde ligga i året om i såväl saltvatten som sötvatten.
Inget Finland utan sauna
I grannlandet Finland är det i det närmaste en livsstil att bada bastu. Att det där heter Sauna kommer sig av att man slagit ihop orden ’Savu’ och ’Maja’ vilket betyder rökstuga.
Man alltså skulle kunna tro att bastun är en finsk uppfinning, men så är det inte. Vi vet att redan för 3 000 år sedan fanns det så kallade ”svettbad” hos nomadfolk i Persien. För att inte tala om de gamla grekerna och romarna som också tidigt fick upp ögonen för värmens helande kraft. Hursomhelst får vi nog ändå ge finnarna beröm för att för att ha gjort bastun så känd och hållit kulturen levande. Man menar ju att inget är så avkopplande och renande för både kropp och tankar som ett bastubad. Värmen fungerar avslappnande på muskler – och hjärnan är ju faktiskt en muskel så visst ligger det nåt i det?
Rostfritt i bastuvärmen
Svenskans ”bastu” kommer av ordet badstuga. Vill man säga bastu i plural heter det ”bastur”. Drömmen om en egen bastu står högt på många önskelistor och utseendet varierar från flytande flottar till arkitektritade små hus. Inne i bastun finns det inte så mycket att fästa blicken på – utöver värmeaggregatet. Numera görs även många bastuaggregat i rostfritt för att det just är ett vackert material och enkelt att hålla rent.
Att bastubad är bra för själen vet vi som sagt och snart får vi även veta hur bra det är för kroppen – framför allt hjärtat. I Luleå byggs världens första saunalabb. Så vem vet, trenden blir kanske ännu hetare.