När du funderar på att bygga en pool i trädgården tänker du säkert i första hand på att mura och kakla eller använda liner. Men ett annat spännande alternativ är att bygga en pool i rostfritt stål. Det är fullt möjligt, men kräver lite eftertanke, både när det gäller konstruktion och materialval. Vår produktspecialist Per Carlsson har tittat närmare på detta och ger dig några tips på vägen att tänka på.
Konstruera en pool i rostfritt stål
Enligt Per Carlsson är det en god idé att tänka till lite i förväg redan på ritbordet när du ska konstruera en pool i rostfritt stål. Genom att utgå ifrån de plåtdimensioner som finns som standard gör du det enklare och billigare för dig och du slipper att skarva i onödan. De vanligaste dimensionerna är 2000×1000, 2500×1250, 3000×1500 och ibland 4000×2000 mm.
– Det bästa är om du bockar hörnorna, och lägger svetsskarven cirka 10–20 mm förbi hörnorna.
Vilken rördimension du skall använda beror på vilken konstruktionen du har tänkt dig. Ska poolen stå på mark eller sänkas ner? Vilken tjocklek på plåt du har tänkt dig? Hur ramverk ska se ut eller om du exempelvis tänkt gjuta runt poolen?
– Men oavsett vilket, rekommenderar jag att du ritar in ett rektangulärt rör och lägger den korta sidan mot poolen, säger Per Carlsson. På det viset får du en styvare konstruktion. En rund konstruktion är bra på grund av att den håller formen automatiskt.
Olika tjocklek – olika fördelar
För att skapa en fin övergång och slippa att slipa där det blir synligt är det klokt att bocka ovankanten. Något du bör ha i åtanke när du väljer dimension på plåtarna. När det gäller vilken tjocklek på plåten du ska välja finns det ett antal för- och nackdelar att överväga.
– Tjockleken kan vara allt mellan 2–10 mm, det beror på konstruktionen, säger Per Carlsson. Väljer du en tunnare plåt blir vikten lägre och konstruktionen därmed billigare. Samtidigt är den svårare att jobba med och “slår sig” lättare vid svetsning. En tjockare plåt ger en tyngre konstruktion som är dyrare. Å andra sidan är den mer självbärande, vilket kräver färre ramverk och du sparar in på rör och svets, samtidigt som den slår sig mindre.
Värme och klor skadlig kombination
Vilken materialkvalitet du ska välja beror bland annat på vilket temperatur ni kommer att ha i poolen. Under varma sommardagar, med uppemot +30 grader Celsius i skuggan, får man jobba för att hålla nere poolens vattentemperatur. Vid höga vattentemperaturer måste man klora rejält med puckar och granulat för att vattnet skall hålla sig klart och fritt från alger.
– Det varma vattnet i kombination med klorhalten utgör en mycket aggressiv miljö för det rostfria, då krävs syrafast material.
Molybden ökar motståndskraften
Pitting är en korrosionstyp som är väldigt aggressiv. Den tränger igenom snabbt, och på en liten yta, med förödande resultat.
– I normala fall ska det räcka med en syrafast kvalitet, till exempel 1.4404, med en Mo-halt på minst 2,0 %, säger Per Carlsson.
Men om du vet att det finns risk för att det kan bli en temperatur i poolen på uppemot +30 grader Celsius, då kanske du måste välja en duplexkvalitet som exempelvis 1.4462.
– Men den är dyrare och ibland kan leveranstiden vara något längre. Däremot har vi numera ett stort sortiment av plåt i duplex med omgående leverans. Men oavsett materialkvalitet är det minst lika viktigt att svetsningen är jämn och fri från den minsta por.
Simma lugnt så ses vi i poolen!