Choklad Certifikat och PMI-pistol

Du vet ofta vad det är för stålsort och vad materialet ska innehålla enligt det materialcertifikat som följer med produkten. Men ibland kan bearbetning, inköp från annan leverantör eller liknande gjort att du känner dig osäker på vad det är för stålsort du har framför dig. Då kan en PMI-pistol ( Positiv Material Identifikation) hjälpa dig att bringa klarhet i stålsorterna. Då en PMI-pistol kostar ett antal hundratusen kronor så kan be din bästa rostfria stålleverantör att hjälpa dig. Viktigt att veta är dock att även om vi med PMI-pistolen skulle skjuta på materialet 10 gånger på samma plåt skulle vi högst troligt inte få samma resultat flera gånger. Varför olika resultat kan framkomma men att det ändå är rätt ska vi försöka förklara för dig i en god liknelse.

EN 1.4404 ska innehålla bland annat minst 10 % nickel och 2 % molybden. Båda dessa legeringsämne är dyra, vilket du kan följa på vår kurva för prisutvecklingen på hemsidan. I och med att de är dyra legeringstillsatser så vill stålverken tillsätta så lite som möjligt men ändå tillräckligt för att nå till norm-gränserna. Men skjuter vi med PMI-pistolen så stämmer värdena sällan eller aldrig exakt med det som står på certifikatet. Skulle vi skjuta med PMI-pistolen 10 gånger på olika ställen på en och samma plåt skulle högst troligt inte samma resultat uppkomma någon gång. Vi skulle få värden som ligger både lite över och under för de värden som anges på certifikatet men däremot väldigt nära. Men du ska inte bli orolig det är ändå godkänt. Detta kan du jämföra med finare choklad som innehåller exempelvis 72 % kakao. Om vi hade kunnat använda en PMI-pistolen även för att mäta kakao-halten i choklad så skulle vi även här få olika värden på olika ställen i chokladkakan.

Vad beror de avvikande värdena på?

De avvikande värdena beror på att när chokladen tillverkades tillsattes det så att där var exakt 72 % kakao i den flytande chokladmassan. När chokladmassan hälls upp i sin form stelnar massan utifrån och in. Detta innebär att den är flytande i mitten längre tid och där kan molekylerna röra sig längre tid än vad de kan på ytan. Detta gör att även om alla beståndsdelar självklart fortfarande finns kvar i chokladmassan så är de något ojämnt fördelade så att värdena som visas skiljer sig från innehållsförteckningen. Likadant är det med rostfritt stål, när stålmassan blandas tillsätter stålverken precis den mängd legeringstillsatser som krävs för respektive stålsort. När stålmassan sen stelnar skapas avvikelserna där legeringstillsatserna rör sig och stelnar på olika ställen.
Viktigt att ta med sig är att det är inget fel på funktionen på det rostfria stålet eller smaken på chokladen för den delen även om innehållsförteckningen skiljer sig något.

Är ni osäkra på något material ni har så kan vi hjälpa er att skjuta med vår PMI-pistolKontakta oss.