Elon Musks nya rymdskepp är rostfritt

Som läsare av denna blogg är du sannolikt medveten om att rostfritt stål är ett fantastiskt material som kan användas till mycket. Men du kanske inte visste att det även är ett perfekt material för den som vill bygga ett rymdskepp och flyga till Mars? För det är det faktiskt, vilket Elon Musk insåg när SpaceX skulle konstruera sin senaste skapelse Starship Mk1.

Rostfritt rymdskepp för 100 personer

För tre år sedan stod Elon Musk på en scen i Guadalajara i Mexiko och berättade om sina planer på att bygga ett rymdskepp som skulle kunna flyga 100 personer till planeten Mars. Det var en minst sagt djärv plan. Precis som hans idé om att montera 37 motorer på en enda raket. För att inte tala om tanken på att kunna starta och landa samma raket flera gånger.
Men 2018 skickade SpaceX, Elon Musks företag för raketutveckling, upp rymdraketen Falcon Heavy med 27 motorer. Och sedan dess har de startat och landat samma raket ett dussintal gånger.

Nästa prototyp redan på gång

Nu är SpaceX på god väg att även realisera drömmen om att bygga en 50 meter hög rymdraket som ska kunna flyga till Mars tur och retur. I september i år visade Elon Musk upp den första prototypen, Starship Mk1, på Boca Chica beach i Texas. En gigantisk glänsande skapelse i rostfritt stål som är imponerande i sin massiva storlek och som inom kort kommer att skickas 20 kilometer upp i atmosfären. Parallellt byggs nästa prototyp, Starship Mk2, i Cocoa, Florida och i höst påbörjas arbetet med nästa prototyp. För varje version kommer man att försöka minska vikten. Mk1 väger 200 ton och målet är att få ner den till 110 ton. I så fall kommer Starship att kunna bära 150 ton last.

Rostfritt idealiskt för rymdskepp

Men när Elon Musk presenterade Starship Mk1 ägnade han den mesta tiden åt att prata om designen och då framför allt varför han valt rostfritt stål som material för raketens hölje. ”Rostfritt stål är överlägset det bästa designbeslut vi gjort” menade han.
Rostfritt stål är tyngre än kolfiber eller aluminium, material som används i de flesta raketer, men det vägs med lätthet upp av materialets termiska egenskaper, menar Elon Musk. Vid extremt kalla temperaturer blir det inte sprött och vid de extremt höga temperaturer som uppstår när skeppet återvänder genom atmosfären börjar det inte smälta, utan klarar upp till 1 500 grader Celsius. Därmed behöver ett rymdskepp i rostfritt stål bara en tunn värmesköld av glasliknande plattor.

Förälskad i stål

En annan fördel är kostnaden, vilket har stor betydelse för ett företag som bygger rymdskepp för sina egna pengar och som planerar att bygga flera stycken. Enligt Elon Musk kostar kolfiber 130 000 dollar per ton, medan rostfritt stål kostar 2 500 dollar per ton. Han lyfter också fram att rostfritt stål är enkelt att svetsa och inte påverkas av väder. Vilket om inte annat bevisas av att de enligt honom svetsade hela skeppet utomhus utan någon fabrik. ”Ärligt talat, jag är förälskad i stål” som Elon Musk själv uttrycker det.

Är du nyfiken på rostfritt stål och funderar på om det är det perfekta materialet i ditt nästa projekt? Hör gärna av dig till någon av våra kunniga säljare så lotsar de dig fram till rätt kvalitet. Du hittar deras kontaktuppgifter här.

 

Källa: SpaceX/Elon Musk via Twitter