En rostfri jul

Under de kalorimättade jultiderna är det svårt att undgå inslaget av rostfritt stål i våra hem. Tänk bara på alla snygga rostfria kylskåp. Fronten är i regel av fint slipat ferritiskt rostfritt stål – oftast stålsort EN 1.4016 eller EN 1.4509. Detsamma gäller förstås för ugnar och diskmaskiner. 

Austeniskt stål i diskbänken 

Och hur är det med diskbänkar, som ju finns i alla hem? Hade vi ingen diskbänk, skulle det bli rätt besvärligt att tillaga julmaten, för att nu inte tala om rengöringen av alla köksredskap. Men formgivningen av diskbänken ställer krav på materialet. Det är nämligen väldigt få material som har så pass hög sträckbarhet att man kan pressa en diskho från helt plan plåt, men det har de austentiska rostfria stålen. Diskbänkar tillverkas därför alltid av austenitiskt, rostfritt stål (vanligen EN 1.4301). 

Vattnet i sin tur strömmar ut från en kran som också är tillverkad av stålsort EN 1.4301, och innan dess har det passerat åtskilliga meter rörledning med tillhörande pressfittings – alla tillverkade i EN 1.4404 eftersom låglegerat stål medför risk för spaltkorrosion och genomfrätning. 

Rostfritt i fläkt och egg 

När skinkan sen står i ugnen och doften sprider sig ser fläktkåpan till att en stor del av oset inte hamnar på golv och väggar i köket. Också här ser vi mycket rostfritt. Köksfläktar är ofta tillverkade i ferritiskt stål. Läs mer om rostfria fläktkåpor här.

Till sist så ska ju skinkan äntligen skäras upp. Till det behövs en vass kniv – och helst en som behåller skärpan. Då är det ju bra att det finns en härdbar grupp av rostfria stål, som är särskilt lämpliga för just knivblad. Denna grupp är de martensitiska stålen (Läs mer om martensiten i kniven här). Stekgaffeln däremot, har inte samma krav på skärpa, så här används i regel det mer korrosionsbeständiga austenitiska EN 1.4301. Detsamma gäller för bestick. Bordsknivar är ofta tillverkade i härdbart martensitiskt stål, medan man för gafflar och skedar istället väljer de mer formbara och korrosionbeständiga austentistiska stålen. Vet du förresten varför rostfria bestick kan bli svarta? Självklart har vi skrivit en artikel om det! Läs den här.

Våra hem skulle se rätt annorlunda ut, om inte Harry Brearly hade uppfunnit det rostfria stålet år 1912 och på så sätt faktiskt såg till säkra julen. 

 

GOD JUL önskar vi på Damstahl! 

Många saker vi använder på jul är tillverkade i rostfritt stål.