Ett sobert bord i rostfritt stål

Som sitt examensarbete på Beckmans Designhögskola i Stockholm valde Elsa Ericson Ekdahl bland annat att skapa ett bord av polerat rostfritt stål.
– Jag ville arbeta i ett material som i sin yta aldrig var densamma eller stod stilla när man betraktade det – spegeln. Därför blev den rostfria spegelpolerade plåten ett givet val.

Rostfritt bord inspirerat av mode

Material Goods är ett projekt i glas och metall som tar avstamp i hur mode kan tolkas, inspirera till, samt tillämpas på produkt- och möbelformgivning. Projektet grundar sig i materialexperiment där Elsa Ericson Ekdahl har undersökt hur olika tekniker och metoder inspirerade av mode kan appliceras och användas som metod och ge näring åt hennes formgivning.
– Ur detta prövande skapade jag ett material- och teknikbibliotek som jag sedan utgått ifrån. En stor del av arbetet har, utöver inspirationen från mode, kretsat kring materialen i objekten. Hur förhåller sig material och form till varandra? Kan jag arbeta med att skapa igenkänning i materialen genom designmetoder som formar dem på vissa sätt? Och kan detta i slutändan leda till att objekten kompletterar varandra och skapar ett sammanhang – en look?
Elsa Ericson Ekdahls upplevelse av olika material, i förhållande till sig själv och andra, har därför, utöver inspirationen från mode, varit central i formgivningen.
Resultatet blev vaserna Pearly och bordet Pleat som visades på Beckmans Designhögskolas examensutställning i maj 2019. De två piercade vaserna är en ny take på hur man kan arrangera blommor samt arbeta med ornamentering av vardagsobjekt.

Styrkan och finishen avgjorde

När Elsa Ericson Ekdahl funderade på hur bordet skulle designas kom hon rätt tidigt fram till att hon ville bocka plåt så att det påminde om plisserat tyg.
– I och med att jag bockade plåten blev den även mer stabil och stadigt – vilket ledde till att det fungerade utmärkt som ett element i möbler med mer belastning.
Skissprocessen gick till stor del ut på att hon vek kartong med olika form och storlek för att söka efter den form hon gillade bäst.
– Under den första delen av processen visste jag inte riktigt vilken finish plåten skulle ha men efter att ha analyserat hur möbler ter sig, ganska stela och andefattiga enligt mig, ville jag arbeta i ett material som i sin yta aldrig var densamma eller stod stilla när man betraktade det – spegeln.
Här blev den rostfria spegelpolerade plåten ett givet val, inte bara för sin yta utan också för sin styrka. Eftersom hon skulle bocka plåten många gånger krävdes ett material som var tunt men ändå klarade mycket belastning.
– Plåten bockade jag på ett litet verkstadskollektiv som heter Svart och ligger i Stockholmsförorten Bagarmossen och vattenskar bordskivan gjorde jag hos Kimtech i Järfälla med sponsring av plåt från Damstahl.
Vasen Pearly och bordet Pleat är tänkta som delar i en större kollektion på samma tema. I kollektionen ska objekten främst, genom form och material, förhålla sig till varandra. Men de ska också kunna kombineras med andra objekt utan att tappa i egenvärde.

Den spegelpolerade plåten som har används i detta projekt är av stålsorten EN 1.4307. en stålsort med lägre korrosionsmotstånd än ex EN 1.4404. Men i de fall där EN 1.4307 är spegelpolerad blir denna mer motståndskraftig mot korrosion. Att spegelpolera är ett av få sätt att öka korrosmotståndet för rostfritt stål.

I vårt havsnära experiment kan du tydligt se ytans betydelse.

Våra fina spegelpolerade plåtar hittar du här!