Gör en utflykt till ett rostfritt bryggeri i sommar

Under senare år har antalet mikrobryggerier och små brygghus växt kraftigt, både i Sverige och i Danmark. För tre år sedan startade danska Skanderborg Bryghus några mil söder om Århus på Jylland. De har öppet för allmänheten varje fredag och är väl värda ett besök i sommar – inte bara för att Damstahl levererar allt rostfritt till deras nya bryggeri! 

Ett bryggeri som är både rostfritt och ideellt 

Skanderborg Bryghus, som av en händelse faktiskt ligger granne med Damstahl i Danmark, startade 2015. Det är ett så kallat fælleskap, som på svenska motsvarar ungefär en ekonomisk förening, vilket innebär att brygghuset drivs av frivilliga som lägger sitt hjärta och sin arbetskraft i projektet utan att ta ut lön. Enligt Skanderborg Bryghus är det just föreningskänslan och sammanhållningen i kombination med en passion för öl, som driver brygghuset och skapar den speciella andan. 

Skanderborg Bryghus - Rostfritt bryggeri

Från 150 000 till 4 000 0000 liter öl 

Att denna anda leder till goda öl för alla munnar visar sig inte minst i det faktum att Skanderborg Bryghus efter bara tre år bestämt sig för att utöka sin kapacitet från 150 000 liter till hela fyra miljoner liter för att möta efterfrågan.  

Här kommer grannen Damstahl att leverera en stor del av de rostfria rör, rördelar och ventiler som krävs. Och därtill en stor dos expertis kring konstruktionen från en av Danmarks mest erfarna materialexperter när det gäller anläggningar inom livsmedelsindustrin; Damstahls danske chefsingenjör Erik-Ole Jensen. 

Utbyggnaden väntas vara klar i januari 2019 med redan nu kan du passa på att själv uppleva Skanderborg Bryghus uppskattade varianter av till exempel Imperial Stout, California Steam eller Brown Ale. Bryggeriet är öppet för allmänheten varje fredag under sommaren mellan klockan 11.30 och 18.00.