Rostfria grytor för induktionshällen

Har du en induktionshäll eller funderar du kanske på att byta till en? Det gjorde vår produktspecialist Tord Nilsson för några år sedan och fick en påminnelse om att det finns många olika kvaliteter av rostfria grytor för induktionshällen. För även en produktspecialist kan råka ut för korrosion av rostfritt. Särskilt när han glömmer läsa instruktionsboken. 

rostfria grytor på en induktionshäll

Välj rätt rostfria grytor för din induktionshäll 

Visst har man hört många gånger att alla grytor inte fungerar på en induktionshäll. Men det är inte alltid lätt att tänka på vad ens grytor har för botten precis när man byter spis. Däremot är det något som snabbt får stor betydelse när den nya spisen är på plats och en gammal gryta vägrar bli varm. Precis detta hände Tord och ett gäng nya, rostfria grytor fick snabbt införskaffas. Men efter några månader såg grytorna inte längre ut som de skulle. När Tord diskade dem upptäckte han att det hade börjat bli pittings, alltså punktkorrosion, i botten av grytan. 

Salta vattnet sist 

Eftersom Tord onekligen vet en hel del om både rostfritt, korrosion och pittings insåg han att det var något som blivit fel. Sagt och gjort, han tog med sig grytan till affären för att reklamera den och räknade med att det inte skulle vara några problem. Men väl framme vid kassan fick han en fråga han inte var beredd på: ”Har du läst bruksanvisningen?” 
Nog för att det alltid är viktigt att läsa bruksanvisningar, men när det gäller en gryta med lock kändes det inte helt nödvändigt. Tord hade alltså inte läst bruksanvisningen, varken för dessa grytor eller några andra av alla de han använt genom åren. 

En bruksanvisning letades fram och Tord kunde strax läsa: ”Salta vattnet först när vattnet har börjat koka”. I åtskilliga år hade han kokt pasta, rotfrukter och potatis genom att hälla i vatten tätt följt av salt för att sedan vänta på att det hela skulle koka upp. Något som alla hans tidigare rostfria grytor hade klarat utan problem. 

På bilden kan du se en närbild av den rostfria grytans botten. Markerad kan du se de grövsta skadorna. De svarta märkena är urgröpningar i det rostfria stålet = pittings. 

rostfri gryta med pittings i botten

På bilden kan du se en närbild av den rostfria grytans botten. Markerad kan du se de grövsta skadorna. De svarta märkena är urgröpningar i det rostfria stålet = pittings.

Varför rostade grytan? 

Så varför skulle man hälla i saltet sist? Och vad berodde dessa pittings i grytan på? Jo, rostfritt stål är känsligt för tre olika parametrar: klorider, värme och tid. Lägre stålkvalitet har ett lägre motstånd mot klorider. 
Anledningen till att grytan så lätt kunde drabbas av rostangrepp var alltså för att den var tillverkad i en stålsort av lägre kvalitet. Den korta stund som saltet varit i kontakt med grytans botten innan det lösts upp räckte för att stålet skulle påverkas och pittings uppstå. 

Vilka rostfria grytor fungerar för induktionshällen? 

En platta på en induktionshäll blir inte varm i sig. Istället finns det en metallspole under hällens yta som genererar ett magnetiskt fält. Det i sin tur skapar ett elektriskt motstånd i grytans botten vilket gör den varm. Och för att detta ska ske måste alltså grytan ha en botten som är magnetisk. Många av de bättre rostfria stålsorterna är inte magnetiska, därför brukar man lösa det genom att tillverka grytor i rostfritt stål av de kvaliteter som tål klorider och värme i högre grad, men tillverka bottenplattan i en rostfri kvalitet som är magnetisk.